Home / Πολιτική / Ροχανί: Το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία του με ΕΕ και Ελλάδα

Ροχανί: Το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία του με ΕΕ και Ελλάδα

Το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία του με ΕΕ και Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Τεχεράνης και Αθήνας, ο πρόεδρος Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν δεν θεωρεί Ελλάδα μόνο μέλος της ΕΕ, ενώ και οι δύο χώρες έχουν σημαντική συμβολή στην παγκόσμια επιστημονική ανάπτυξη.

Ο ιρανός πρόεδρος παρατήρησε επίσης ότι το Ιράν και η Ελλάδα έχουν δυνατοτήτων ανάπτυξης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως την οικονομία, τον πολιτισμό και την Παιδεία.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δηλώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να επιδείξει αποφασιστικότητα.
«Δυστυχώς, παρά τη δυνατότητα οικονομικών συνεργιών ευρείας κλίμακας, κάποιες δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιδείξει απαραίτητη αποφασιστικότητα στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και σήμερα, ορισμένα κράτη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους» ανέφερε, αφήνοντας αιχμές κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Ροχανί εξέφρασε την ετοιμότητα του Ιράν για περισσότερες διαβουλεύσεις και συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε με νόημα ότι «οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία θα πρέπει να πειστούν ότι η χρήση των τρομοκρατών είναι λάθος και άχρηστη και οι τρομοκρατίας θα βλάψουν τελικά και τα δικά τους συμφέροντα».

Όπως τόνισε, οι κυβερνήσεις πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιχειρήσει να κόψει τα κανάλια που βοηθούν οικονομικά και με όπλα τους τρομοκράτες.

Την ανάπτυξη συνεργασίας Ελλάδος και Ιράν στον ενεργειακό και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα, στις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό συμφώνησαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον Ιρανό αντιπρόεδρο Εσέκ Τζαχανγκίρι.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/306493/rohani-to-iran-einai-etoimo-na-epekteinei-ti-sunergasia-tou-me-ee-kai-ellada/#ixzz3zaqBWowv
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati