Home / Περιβάλλον / Ρήξη με το παρελθόν η νέα πολιτική στην διαχείριση των απορριμμάτων

Ρήξη με το παρελθόν η νέα πολιτική στην διαχείριση των απορριμμάτων

Οριστική και βιώσιμη λύση στο καυτό πρόβλημα των σκουπιδιών δίνει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ). Με κυρίαρχη φιλοσοφία την αποκεντρωμένη διαχείριση σε μικρές μονάδες επεξεργασίας, μετά από «εξαντλητική» διαλογή προς ανακύκλωση και επανάκτηση υλικών, ο νέος ΠΕΣΔΑ σηματοδοτεί τη μεγάλη στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και τέθηκε σε διαβούλευση έως την τελική απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή «μιας στέρεας αφετηρίας για οικονομική, κοινωνική, οικολογική, αναπτυξιακή και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής» επισημαίνει η Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ Ρένα Δούρου, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση «του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και στην ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής αποδοχής, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ».

Η εφαρμογή της νέας πολιτικής «ανατρέπει οριστικά το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο του ΟΕΔΑ Φυλής και των λοιπών σχεδιασμών με τα φαραωνικά έργα (σ.σ. ΧΥΤΑ και εργοστάσια) σε στοχοποιημένες περιοχές»  ο Σταύρος Ιατρού, πρωτεργάτης της ομάδας εργασίας για την διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ και μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. «Είναι σύμφωνη με τις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας Περιφερειακής Αρχής και απόλυτα συμβατή με τις αρχές και τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ)».

Οπως εξηγεί ο κ. Ιατρού, εφεξής οι δήμοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, με σαφή στόχο την ελαχιστοποιήσει τους στο ένα τρίτο του σημερινού όγκου έως το τέλος της επόμενης τετραετίας. Δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση και την επανάκτηση – αξιοποίηση με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας και στη συνέργεια με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως αυτά που αφορούν την αποκατάσταση λατομείων.

About totritomati