Home / Ειδήσεις / Πώς ρυθμίζονται τα χρέη σε εφορία και ταμεία σε 120 δόσεις

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη σε εφορία και ταμεία σε 120 δόσεις

Τη δυνατότητα ένταξης σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και τις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις δίνει το νομοσχέδιο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στις εταιρείες να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους βάζοντας στον μηχανισμό ακόμη και το «κούρεμα» φόρων -του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ)-, αφήνοντας εκτός ρύθμισης μόνο τις μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια για να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

– Διαμορφώνει για πρώτη φορά ολιστικό εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

– Φέρνει στο επίκεντρο της διαδικασίας τον οφειλέτη, καθώς αυτός είναι που εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.

– Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω. Θυμίζουμε ότι εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν στον ν. 3869/2010, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη.

– Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

– Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.

About Andreas Chondros