Home / Ειδήσεις / Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

Κατατέθηκε η τροπολογία για την αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, μετά την εμπλοκή που προκάλεσαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ψήφισε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση.

H εν λόγω τροπολογία είχε προαναγγελθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που ανέκυψε μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και την αδυναμία της να υπολογίσει τον, προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, δείκτη μεταβολής μισθών.

Η ρύθμιση, που υπογράφεται από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έρχεται να διορθώσει ένα ακόμα σφάλμα του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία οδηγεί σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 12,5 εκατ. ευρώ.

Από τους 1.050.000 ασφαλισμένους για εφάπαξ, η επίμαχη διάταξη επηρεάζει περίπου 250.000-300.000 παλαιούς ασφαλισμένους και οι εισφορές μπορεί να αυξηθούν και αντίστοιχα, βέβαια, θα αναπροσαρμόζεται και το ύψος των νέων εφάπαξ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με την προωθούμενη τροπολογία:

«Συμπληρώνονται – τροποποιούνται οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 ως εξής:

Α) επανακαθορίζεται από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρου νόμου (12.5.2016) ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και στρατιωτικών καθώς και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες για το διάστημα εως και το 2020 και εφεξής με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ (ο ισχύον τρόπος υπολογισμού γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών υπολογιζόμενου από την ΕΛΣΤΑΤ). Παρέχεται εξουσιοδότηση στους αναφερόμενους Υπουργούς για τον καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών και της διαδικασίας εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την ανωτέρω αναπροσαρμογή

Β) Προβλέπεται ότι ο ανωτέρω εισαγόμενος τρόπος υπολογισμού εφαρμόζεται, σε σχέση με τους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου και τους στρατιωτικούς καθώς και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα για την αναπροσαρμογή:

– των συντάξιμων αποδοχών για τον προσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης εισοφράς σε περίπτωση εξαγοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισής του

– του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τις οποίες καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, για τον προσδιορισμό του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλεται σε περίπτωση προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισής τους

– του μηνιαίου εισοδήματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του τέως ΕΤΑΑ καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους απόφοιτους σχολών Ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους επιμελητήρια με την μορφή ΝΠΔΔ για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής τους οφειλής σε σχέση με το προβλεπόμενο ποσοστό καταβολής εισφορών τους κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους

– του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τον υπολογισμό του ποσού της εφάπαξ παροχής μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί εως την 31.12.2013

2α. Παρατείνονται εκ νέου μέχρι τις 28.2.2018 (έληξε 28.2.2017) η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος των : ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.

Επεκτείνεται από 1.1.2017 και στους παλαιούς ασφαλισμένους (εως 31.12.1992) ο ισχύον για τους νέους ασφαλισμένους τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για την λήψη εφάπαξ παροχής από το ΕΤΕΑΕΠ».

About Andreas Chondros