Home / Κόσμος / Πώς θα σταματήσουμε την επόμενη πανδημία

Πώς θα σταματήσουμε την επόμενη πανδημία

Όταν ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος σαρώνει σχεδόν 15 εκατομμύρια ζωές σε δύο χρόνια, όπως έχει κάνει ο Covid-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτό αποτελεί «άγριο» χτύπημα για την ανθρωπότητα.
Ένα μόνο μικρόβιο έχει αποσταθεροποιήσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, έχει προκαλέσει ανισορροπίες στις οικονομίες και έχει μπερδέψει τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Ακόμη και καθώς αντιμετωπίζουμε την κρίση του Covid, η φύση συνεχίζει να μας θέτει νέες προκλήσεις, που κυμαίνονται από ένα ξέσπασμα σπάνιας ιογενούς ευλογιάς των πιθήκων έως μια ανεξήγητη σειρά παιδικής ηπατίτιδας. 

Γιατί η ανθρωπότητα έχει φθάσει σε αυτό το σημείο; Η σύντομη απάντηση είναι ότι σπάνια ήμασταν ικανοί να αντιμετωπίζουμε μολυσματικές ασθένειες σε μαζική κλίμακα. Αν κοιτάξουμε την ιστορία των εστιών μολυσματικών ασθενειών, οι κοινωνίες έχουν αντιδράσει με παρόμοιους αυτοκαταστροφικούς τρόπους.
Έχουμε μάθει να αντιδρούμε σε κινδύνους που μπορούμε να δούμε και να αισθανθούμε εδώ και τώρα – λιγότερο με αόρατα βιολογικά γεγονότα που αλλάζουν σχήμα και συμβαίνουν σπάνια. Οι στρατηγικές αποφυγής ασθενειών που έχουμε υιοθετήσει, οι οποίες έχουν νόημα σε ατομικό επίπεδο, μπορούν να πυροδοτήσουν γενικευμένη κοινωνική αναταραχή σε μία μεγάλη κοινότητα.  

Εάν πρόκειται να χειριστούμε με επιτυχία μελλοντικές ιικές και βακτηριακές επιδημίες, θα χρειαστεί να αποτρέψουμε τα παθογόνα στοιχεία που κυκλοφορούν αθόρυβα στη φύση ή στους φορείς της άγριας πανίδας και ζώων πολύ πριν διαφύγουν στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Αυτό απαιτεί διαρκή, μακροπρόθεσμη επένδυση σε ένα σύστημα βιοεπιτήρησης που παρακολουθεί τους μικροβιακούς κινδύνους σε κάτι που πλησιάζει το μοριακό επίπεδο. Χρειαζόμαστε πολύ καλύτερη κατανόηση του πώς συμπεριφέρονται αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα και τους κινδύνους που συνιστούν. 
Η διάκριση του τρόπου με τον οποίο τα μικρόβια ανταλλάσσουν γονίδια και συνεργάζονται σε σμήνη, έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτές οι απειροελάχιστες βιολογικές οντότητες έχουν ευδοκιμήσει για σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια και επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα. Τα πιθανά οφέλη από την αποκάλυψη των γενετικών μυστικών των μικροβίων υπερβαίνουν την πρόληψη της πανδημίας. Η μικροβιακή επιστήμη είναι κεντρική σε όλες τις μεγάλες, πολιτισμικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας: ασφάλεια τροφίμων, βιολογικά όπλα, υγεία των ωκεανών και κλιματική αλλαγή.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
Eυλογιά των πιθήκων: Μπορεί να εξελιχτεί σε νέα πανδημία;
Θ. Πλεύρης: Τέλος από 1η Ιουνίου οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview