Home / Ειδήσεις / Πώς η Ουάσιγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών

Πώς η Ουάσιγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών

Με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει σε κορυφαίο επίπεδο, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξαν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από… επαναστατικές διακηρύξεις και καταλήγοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσινγκτον- Αθήνας με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στο χρόνο.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», είχε επικοινωνία με «τακτικό συνομιλητή του, αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew- Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Επί της ουσίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, προκύπτει πως οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της τη θέση πως «δεν πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του», δηλαδή δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ πράγματι είχαν άλλο οικονομικό και γεωπολιτικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Με ικανοποίηση ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από απλή συνεργασία καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όλοι αυτοί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με τη Αθήνα αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον- Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και προς το ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Έτσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα- δανειστών, στις 20 Ιουνίου, ο αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο αξιωματούχος τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία».

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.sport-fm.gr/article/pws-i-ouasigkton-kathodigise-ton-tsipra-enadi-twn-germanwn/3111218

About basilis progressive