Home / Ειδήσεις / Πώς έγινε η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών στους διαδηλωτές στο Εφετείο – Βίντεο ντοκουμέντα

Πώς έγινε η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών στους διαδηλωτές στο Εφετείο – Βίντεο ντοκουμέντα

Την οργή των πολιτών και τις σφοδρές επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 προκάλεσε η στάση της Αστυνομίας το πρωί στο Εφετείο και ο τρόπος που αντιμετώπισε τους πανηγυρισμούς των τουλάχιστον 20.000 συγκεντρωμένων στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος της Χρυσής Αυγής, διαλύοντας τελικά τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι περίπου 600 άτομα άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Στην ανακοίνωση, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρώτα ενεργοποιήθηκε η αντλία νερού από την «Αύρα» για να απωθηθούν οι διαδηλωτές και όταν αυτό το μέτρο δεν απέδωσε, χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.»

Μάλιστα, η Κατεχάκη ισχυρίζεται ότι ερρίφθησαν «περισσότερες από 150 μολότοφ» κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί το ΜέΡΑ25, «τα βίντεο που έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν ότι δεν έπεσε καμία απολύτως από τις 150 μολότοφ που μέτρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης ώστε να ξεκινήσουν οι δυνάμεις καταστολής του μια αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση κατά των διαδηλωτών, αρχικά με την «Αύρα» και έπειτα με χημικά».

Πράγματι, όπως φαίνεται σε βίντεο – ντοκουμέντα που κατέγραψε το in.gr, πρώτα άρχισε η ρίψη χημικών από την Αστυνομία και μετά η αντλία της «Αύρας» πέταξε τα νερά.

Κόντρα Χρυσοχοϊδη με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από το Εφετείο μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας διέλυσαν μια καθ’ όλα δημοκρατική και ειρηνική διαμαρτυρία και απάντησαν με δυσανάλογη επίδειξη ισχύος εξαιτίας μερικών προβοκατόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – μέσω του τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Σπίρτζη, ζητά εξηγήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, μετά και από τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που δέχθηκε από αστυνομικό.

Το υπουργείο, πάντως, αρκέστηκε λακωνικά να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Σήμερα η Δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα. Στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ’ όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις μολότοφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας».

ΜέΡΑ25: Τα βίντεο διαψεύδουν τον Χρυσοχοΐδη

O εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι «τα βίντεο που έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν ότι δεν έπεσε καμία απολύτως από τις 150 μολότοφ που μέτρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης ώστε να ξεκινήσουν οι δυνάμεις καταστολής του μια αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση κατά των διαδηλωτών, αρχικά με την «Αύρα» και έπειτα με χημικά».

«Μήπως ο κ. Χρυσοχοΐδης μπέρδεψε τις μολότοφ με τα δακρυγόνα που πετούσαν οι άνδρες των ΜΑΤ του σε χιλιάδες κόσμο με ηλικιωμένους και παιδιά;», διερωτάται ο κ. Κριθαρίδης και προσθέτει ότι αναμένει την παραίτηση του υπουργού και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν υπεύθυνοι σήμερα για το όργιο καταστολής των ΜΑΤ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η εκκόλαψη των αυγών του φιδιού μέσα στα σώματα ασφαλείας που προωθεί ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Υπουργό υποτίθεται «Προστασίας του Πολίτη» ακόμα και μια τέτοια ιστορική μέρα, δεν θα γίνουν ανεκτά από μια κοινωνία που μόλις σήμερα έστειλε στα αζήτητα της ιστορίας τους φασίστες».

Επίθεση Ηλιόπουλου σε Χρυσοχοΐδη

Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή ότι ένας από τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής ήταν αστυνομικός.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε δει ότι η σημερινή καταδίκη για εγκληματική οργάνωση αφορά και έναν αστυνομικό», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «για την συγκεκριμένη εξέλιξη».

«Το μόνο όμως που φαίνεται να τον απασχόλησε σήμερα είναι το πώς αρχικά θα διαλύσει και στη συνέχεια θα συκοφαντήσει τη σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση», καταλήγει.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε…

Posted by Νάσος Ηλιόπουλος on Wednesday, 7 October 2020

Καλπάκης: Ασύστολα ψεύδη της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στο Εφετείο

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσωπικά, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσαν τη δυσανεξία τους σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

«Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν για την δικαίωση των θυμάτων των ναζιστών, δυνάμεις της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν ρίψεις νερού και εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια που να δικαιολογούν μία τέτοια αντίδραση», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «προφανής στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη διαδήλωση, αδιαφορώντας ακόμη και την ύπαρξη δύο νοσοκομείων στο σημείο». 

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια μικρή ομάδα προβοκατόρων, που είναι βέβαιο πως αν ήθελε θα μπορούσε να απομονώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης» και όμως «βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία ιστορική, δημοκρατική και καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία».

«Τα ασύστολα ψεύδη που επιστρατεύει στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μάλλον κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όταν τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αλήθειας», καταλήγει.

Πηγή

About ingr