Home / Γενικές ειδήσεις / Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε τελικά;

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε τελικά;

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρως, πότε, τι πρέπει να προσέχεις και γιατί.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός σου, ποια είναι τα αρνητικά της και τι πρέπει να προσέξεις.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πρωτεΐνης που πρέπει να τρως

Η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνουμε κυμαίνεται κάπου στο 10% με 35% των ημερήσιων θερμίδων μας. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια εφόσον οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι διατροφολόγοι θεωρούν πως το 35% είναι πολύ υψηλό ποσοστό κατανάλωσης και άλλοι πιστεύουν πως είναι ικανοποιητικό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος , τη φυσική κατάσταση και τους στόχους απώλειας βάρους.

Για παράδειγμα ο Kristen F. Gradney, R.D, διευθυντής διατροφής  και μεταβολισμού στο κέντρο ”Our Lady of the Lake”, είπε πως αν εργάζεσαι έξω ή σηκώνεις βάρη τρεις ή τέσσερις μέρες της βδομάδας θα χρειαστείς περισσότερη ποσότητα. Γι αυτό και δεν μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένους αριθμούς.

Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παίρνεις περισσότερη πρωτεΐνη απ’ όσο χρειάζεσαι και όσο μεγαλώνεις να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Levinson, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας διατροφής Nutritioulicious, υποστηρίζει ότι μπορείς να καταναλώνεις όση ποσότητα θέλεις αλλά αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη, μπορείς να έχεις σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι αθλητές, οι body builders και ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά. Αν η πηγή πρωτεΐνης προέρχεται κυρίως από ζώα, η πολλή κατανάλωση κορεσμένων πιθανόν να επηρεάσει το βάρος και την υγεία μας.

Ο τύπος πρωτεΐνης που τρως (και πότε) μετράει περισσότερο

Μπορούμε να πάρουμε πρωτεΐνη από το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά αλλά και από τα θαλασσινά και τα όσπρια. Το ζητούμενο είναι η σωστή κατανομή. Αν τρως ποικιλία πρωτεϊνών, ο οργανισμός σου θα παίρνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε όλα τα γεύματά σου και όχι μόνο σε ένα. Το πιο βασικό μας λάθος είναι πως τρώμε τροφές με πρωτεΐνη μόνο το βράδυ. Σύμφωνα με τον Gradney καλό θα είναι να μην τρώμε περισσότερο από 30 γραμμάρια σε ένα γεύμα.

Πηγή:Ladylike.gr

About Vassilis Batzis