Home / Ελλάδα / Προστασία των συνόρων με καταπολέμηση των διακινητών

Προστασία των συνόρων με καταπολέμηση των διακινητών

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε πως ως το τέλος της ολλανδικής προεδρίας τον Ιούνιο, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την κοινή προστασία των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων και ακτών στη βάση της πρότασης της Κομισιόν.

Στόχος της Γερμανίας είναι να βρεθεί κοινή λύση, αποδεκτή και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο «η Ελλάδα ασφαλώς θα συνεισφέρει» δεδομένου ότι το θέμα την αφορά. Πάντως, η Γερμανία και «πολλά» άλλα κράτη της ΕΕ είναι διατεθειμένα να τη βοηθήσουν «σε όλα τα επίπεδα». Ως προς τον ρόλο της Άγκυρας για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Όπως τόνισε, «από την Τουρκία αναμένεται μια εντατικότερη και συνεπέστερη δράση».

Αφόρητη η κατάσταση στο Αιγαίο
Ως προς την προστασία των συνόρων στο Αιγαίο, ο κ. Ζαίμπερτ χαρακτήρισε ως «αφόρητη» την υπάρχουσα κατάσταση και επεσήμανε πως «δουλέμποροι-εγκληματίες δραστηριοποιούνται σχεδόν ανενόχλητα» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, «κερδίζουν δισεκατομμύρια και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων». Όπως πρόσθεσε «αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να ήταν βασικά αφόρητη και για τις δύο χώρες», οι οποίες συν τοις άλλοις είναι και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα από τις εθνικές ακτοφυλακές αλλά και την FRONTEX, αν για παράδειγμα θα πρέπει να βυθίζονται πλεούμενα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα. Σαφώς υπάρχει η «υποχρέωση της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε. Επίσης όμως υπάρχει και «η κοινή υποχρέωση» στην ΕΕ να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πρωτίστως με την καταπολέμηση αυτών που θέτουν τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο, δηλαδή των δουλεμπόρων.

FYROM και Ισλαμικό Κράτος

Στο ίδιο μπρίφινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε άγνοια κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που θέλουν την αποστολή αστυνομικών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της FYROM με την Ελλάδα – είτε μετά από διμερή συνεννόηση με τα Σκόπια είτε στα πλαίσια της FRONTEX. Όπως τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, η FYROM βρίσκεται σε μια «διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ». Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας αλλά και με τις αστυνομικές αρχές όπως επίσης και «τη σταδιακή υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρτ από την πλευρά των Σκοπίων».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ετέθη στον εκπρόσωπο του ΥπΕξ, Μάρτιν Σέφερ, ερώτηση για τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, περί συνεργασίας της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα, ο κ. Γιαλόν είχε κατηγορήσει την Άγκυρα ότι το Ισλαμικό Κράτος λαμβάνει τουρκικά χρήματα για πετρέλαιο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥπΕξ, το υπουργείο του λαμβάνει υπόψη τους αυτές τις κατηγορίες «με μεγάλο ενδιαφέρον».
Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/305532/prostasia-ton-sunoron-me-katapolemisi-ton-diakiniton/#ixzz3yY3SzLZr
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati