Home / Προτεινόμενα / Προς νέο άλμα στα κρούσματα – Τι αλλάζει στα sms

Προς νέο άλμα στα κρούσματα – Τι αλλάζει στα sms

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες απεικονίζεται στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε εκτάκτως και στις 18.00, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο σετ μέτρων, με τα οποία θα επιχειρηθεί να αυστηροπποιηθεί το υπάρχον πλαίσιο.
Οι έκτακτες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας θα γίνουν στις 18:00 από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το χθεσινό ρεκόρ για το 2021 (ήταν 2.353) κάτι που δείχνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθούν αλλαγές όσον αφορά στα sms που στέλνουν οι πολίτες στο 13033 για τις μετακινήσεις τους. Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρχει αλλαγή στον κωδικό 6 που αφορά σε σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου. Σύμφωνα με την νέα πρόβλεψη, η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια και όχι με ΙΧ.
Άλλωστε, όπως δήλωσε και η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «εξετάζεται η χρήση του μηνύματος για τη φυσική άσκηση να γίνεται μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο».
Για τον κωδικό 2, που αφορά σε αγορές υπάρχει η σκέψη να μπει χιλιομετρικός περιορισμός.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έμφαση θα δοθεί στην αυστηροποίηση των ελέγχων.

Η κυβέρνηση αναζητεί «έξυπνους» τρόπους για να μειώσει το ιικό φορτίο άμεσα και να μπορέσει να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου την οικονομική δραστηριότητα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και κάτω από λιγότερη πίεση αναζητά η κυβέρνηση.
Διαβάστε: • Εισηγήσεις για σκληρό lockdown• Αυστηρό πλαίσιο μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Αυξημένο ιικό φορτίο
Τουλάχιστον ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα για την Κρήτη, των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.
Οι αυξητικές αυτές τάσεις εκτοξεύτηκαν για την Κρήτη και κυμαίνονται έως και +337% στο Ρέθυμνο, έως και 199% στο Ηράκλειο και έως και 154% στα Χανιά.
Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Κορωνοϊός
lockdown
Μέτρα για τον κορωνοϊό
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Πανδημία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lockdown: Αποφάσεις για νέα μέτρα – Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια

Εισηγήσεις για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου

Δ. Παναγιωτάκος: Πόσο αυξήθηκε η θνησιμότητα στην Ελλάδα το 2020 από την COVID-19 ;

Αυστηρό πλαίσιο μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Σαρηγιάννης: Να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου

Πηγή

About kathimerini