Home / Οικονομία / Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το ενδεκάμηνο του 2015

Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το ενδεκάμηνο του 2015

Αυξημένο πλεόνασμα εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισεκ. ευρώ το 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 911,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 8,4%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 14,0%. Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 4,5 δισεκ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati