Home / BUSINESS TALK / Περί κατεδαφίσεων, προβληματικών εγγυητικών επιστολών και σχεδίων Κοντόπουλου για το ΧΑ

Περί κατεδαφίσεων, προβληματικών εγγυητικών επιστολών και σχεδίων Κοντόπουλου για το ΧΑ

Ένσταση κατέθεσε η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα-AD Holdings στην Ειδική Διαχείριση της Λάρκο, που διενεργεί διαγωνισμό για τα λατομεία της μεταλλευτικής επιχείρησης, κατά της Commodity & Mining Insight Ireland. Η ένσταση σχετίζεται αφενός με προβλήματα της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει η αλλοδαπή εταιρεία, και η οποία φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι «δανεική» δηλαδή να έχει δοθεί από άλλη εταιρεία, και αφετέρου με την απουσία ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.
Για την ένσταση έχουν ενημερωθεί και τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, τα οποία και εποπτεύουν τους δύο διαγωνισμούς, της Ειδικής Διαχείρισης για τα λατομεία και του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στην Λάρυμνα. Και αυτό επειδή οι διαγωνισμοί αυτοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμμόρφωσης της ελληνικής Δημοκρατίας με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπερχρεωμένη και ρυπογόνο Λάρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ήρθε σε επικοινωνία με την Ειδική Διαχείριση, η οποία και παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων σε σχέση με την εγγυητική επιστολή.
Μετά από αυτό, αλλά και την ένσταση που κατέθεσε το σχήμα ΓΕΚ Τέρνα-AD Holdings και για την φερόμενη απουσία αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου της Commodity & Mining Insight, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο διαγωνισμός της ειδικής διαχείρισης ενδέχεται να ολοκληρωθεί με αποκλεισμό της Commodity & Mining Insight Ireland  και προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία.
Στον δεύτερο διαγωνισμό, αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στην Λάρυμνα προσφορά έχει καταθέσει μόνον η κοινοπραξία. Πηγές σε επαφή με τις διαδικασίες του Ταμείου αναφέρουν πως το διοικητικό του συμβούλιο αναμένει οδηγίες από τα εποπτεύοντα υπουργεία προκειμένου να κατοχυρώσει το διαγωνισμό στην κοινοπραξία ή να προχωρήσει σε νέο γύρο ανταγωνιστικών προσφορών μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και αυτό διότι η αρχιτεκτονική των δύο διαγωνισμών είναι τέτοια ώστε να δίνει την ευκαιρία στους υποψηφίους που έχουν πλειοδοτήσει στον έναν από τους δυο διαγωνισμούς να πλειοδοτήσει και στον άλλο.
Γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ελλάδα; Η απάντηση δεν είναι τόσο αυτονόητη. Ναι μεν μπορεί να εκδίδεται το έγγραφο με τον πομπώδη τίτλο «πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων», αλλά δεν αφορά κάποια βίλα στο βουνό ή στην παραλία. Για την ακρίβεια, ένα από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκδόθηκε πρόσφατα έχει ως αντικείμενο κάποιες αυθαίρετες καταλήψεις που έχει κάνει ο Δήμος Πόρου, ο οποίος έχει τοποθετήσει και κάποια αντικείμενα στον αιγιαλό και την παραλία Αγ. Στεφάνου. Η… κατεδάφιση λοιπόν, περιλαμβάνει κάποιες αποθέσεις με άμμο, βότσαλα και πέτρες, τμήμα πλαστικής δεξαμενής, κάποιες εξέδρες, ένα μεταλλικό κοντέινερ και την απομάκρυνση ορισμένων παλαιών αυτοκινήτων. Πόσες άραγε εργατοώρες χάθηκαν για να εκδοθεί το «πρωτόκολλο κατεδάφισης», μόνο και μόνο επειδή ένας Δήμος αμέλησε να μαζέψει τη «σαβούρα» από την παραλία;
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 εκπροσώπων της αγοράς παραγώγων με φυσική παρουσία και αρκετών ακόμη που παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το 2022 ATHEX Derivatives & Stock Lending Forum από τον όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μιλώντας στους συμμετέχοντες ο CEO του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική αγορά, αλλά και το σχέδιο της ΕΧΑΕ για την επιστροφή του ΧΑ στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών, το οποίο περιλαμβάνει τρία βήματα: Πρώτον την δημιουργία διεθνών συνεργασιών, δεύτερον την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ειδικά στην αγορά των παραγώγων και του stock lending και τέλος την καλύτερη στρατηγική επικοινωνίας με τους θεσμικούς επενδυτές και τους υπόλοιπους «stakeholders».
Σε κινητικότητα παραμένει ο ασφαλιστικός κλάδος, αν και κάποιος θα περίμενε μια σχετική ησυχία μετά από το μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Μπορεί η ενεργειακή κρίση και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην οικονομία να έχουν βάλει για την ώρα φρένο στα επιχειρηματικά deals, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζεται η μάχη για τα μερίδια αγοράς και την επέκταση των επιχειρήσεων σε νέες αγορές. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ergo που ανακοίνωσε χθες την είσοδο της στον κλάδο ασφάλισης υγείας και ζωής με ένα νέο unit linked προϊόν.
Μιλώντας για τα unit linked, δηλαδή προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση και επενδύσεις, γνώρισαν άνθιση τα τελευταία χρόνια, ως μια εναλλακτική επιλογή έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων που ως γνωστόν είχαν πρακτικά μηδενικά επιτόκια. Αυτό κάποια στιγμή θα αλλάξει τώρα που η ΕΚΤ αυξάνει και πάλι τα επιτόκια του ευρώ. Με μια σχετική καθυστέρηση, βέβαια, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, τα επιτόκια των δανείων προσαρμόζονται άμεσα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ αυτά των καταθέσεων παραμένουν στο προ υψηλού πληθωρισμού επίπεδα.
Ακίνητο για τη στέγασή του αναζητά το κέντρο βεβαίωσης και είσπραξης Αττικής (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Για το σκοπό αυτό, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, διενεργείται δημόσιος διαγωνισμός, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο ακίνητο μικτής επιφάνειας 4.256 τ.μ. Θα πρέπει να είναι στην Αθήνα και σε απόσταση το πολύ ενός χιλιομέτρου από μέσο σταθερής τροχιάς. Ως ανώτατο ενοίκιο ορίζεται το ποσό των 50.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 11,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με τη ζήτηση που υπάρχει για επαγγελματικούς χώρους, αμφιβάλλουμε αν θα καταφέρει το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. να βρει ακίνητο. Θα φανεί τέλη του μήνα οπότε διενεργείται ο διαγωνισμός.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview