Home / Διάφορα / Παρίσι: 2,2 εκατ. ευρώ για το «Φιλί» του Ροντέν

Παρίσι: 2,2 εκατ. ευρώ για το «Φιλί» του Ροντέν

Αμερικανός συλλέκτης ο αγοραστής

Παρίσι, Γαλλία

Έναντι 2,2 εκατ. ευρώ αγοράστηκε από αμερικανό συλλέκτη, σε δημοπρασία στο Παρίσι, ένα αντίγραφο από εκμαγείο του φημισμένου γλυπτού του 19ου αιώνα «Το Φιλί», που φιλοτέχνησε ο γάλλος γλύπτης Ωγκίστ Ροντέν.

Ο οίκος δημοπρασιών Binoche et Giquello ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το έργο πουλήθηκε σε τιμή κατά 10% υψηλότερη από την μέγιστη προβλεπόμενη και ότι αποτελεί τιμή-ρεκόρ για έργο από εκμαγείο του Ροντέν, μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Το άγαλμα, ύψους 85 εκατοστών, αποτελούσε τμήμα ενός συνόλου πέντε αγαλμάτων του Ροντέν, μικρού έως μεσαίου μεγέθους, από τη συλλογή του εκλιπόντος γάλλου εμπόρου τέχνης Ζαν ντε Ρουάζ. Κατασκευάστηκε το 1927 από καλούπι, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Ροντέν.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι ο αγοραστής, ο οποίος έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά, αγόρασε άλλο ένα μπρούντζινο άγαλμα του Ροντέν, την «Αιώνια Άνοιξη», για 693.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια τιμή από εκείνη της εκτίμησής του.

Άλλα τρία αγάλματα από χυμένο ορείχαλκο πουλήθηκαν για περισσότερο από την διπλάσια εκτιμώμενη τιμή σε γάλλους και ευρωπαίους συλλέκτες, σε τιμές που κυμαίνονταν από 95.000 ευρώ μέχρι 190.000 ευρώ.

Το «Φιλί» είναι ένα από τρία πιο γνωστά έργα του Ροντέν, μαζί με «Τον Σκεπτόμενο» και τους «Πολίτες του Καλαί».

Τα μπρούτζινα αντίγραφα εκμαγείων του Ροντέν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε συλλέκτες, αλλά αγάλματα αδιαμφισβήτητης υπογραφής και ψηλής ποιότητας σπανίζουν.

Τα έργα του Ροντέν έχουν αντιγραφεί παράνομα ευρέως, με γνωστότερα αυτά του διαβόητου πλαστογράφου Γκάι Χέιν, ο οποίος κατασκεύασε χιλιάδες πλαστών μπρούτζινων αγαλμάτων του Ροντέν τη δεκαετία του ’90, χρησιμοποιώντας συχνά τα πρωτότυπα εκμαγεία του γλύπτη και τη σφραγίδα του χυτηρίου Rudier.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

About Vassilis Batzis