Home / Κόσμος / Παρένθετη μητρότητα: Το άγνωστο «θύμα» του πολέμου στην Ουκρανία

Παρένθετη μητρότητα: Το άγνωστο «θύμα» του πολέμου στην Ουκρανία

Στο υπόγειο κάτω από μια πολυκατοικία στο Κίεβο, 19 νεογέννητα βρίσκονται στις κούνιες τους, με τις κραυγές τους να αναμειγνύονται με τον ήχο από τις σειρήνες που προειδοποιούν για επερχόμενες ρωσικές επιδρομές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμπόδισε τους βιολογικούς γονείς τους, σε Καναδά, Γερμανία, Γαλλία και αλλού να διεκδικήσουν μωρά που γεννήθηκαν από τις πολλές παρένθετες μητέρες της χώρας.

«Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Ντένις Χέρμαν, νομικός σύμβουλος του μεγαλύτερου οργανισμού για παρένθετες μητέρες της Ουκρανίας, BioTexCom. Συνεργάζεται με 600 παρένθετες μητέρες, μερικές από τις οποίες γέννησαν τα μωρά που κρατούνταν εκεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τη φροντίδα των Ουκρανών νταντάδων.
Καθώς η Ρωσία εντείνει την πολιορκία της, η μοίρα εκατοντάδων παρένθετων μητέρων που μεταφέρουν μωρά και νεογέννητα σε όλη τη χώρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Εκατοντάδες μελλοντικοί γονείς από την άλλη δεν έχουν πρόσβαση.

Η αυστραλιανή μη κερδοσκοπική εταιρεία Growing Families, η οποία βοηθά ξένα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν την κρίση, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με ιδιωτικούς εργολάβους ασφαλείας για να δει αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξαγωγή παρένθετων μωρών από την Ουκρανία.
«Είμαι συγκλονισμένος από αιτήματα από όλο τον κόσμο για εκκένωση μωρών ή παρένθετων μητέρων», δήλωσε ο Sam Everingham, ιδρυτής της ομάδας. Υπολογίζεται ότι περίπου 800 ζευγάρια σε όλο τον κόσμο περίμεναν παιδί από παρένθετη μητέρα στην Ουκρανία.
Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μεγάλη επιχείρηση στη χώρα. Ενώ η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, η Ουκρανία είναι μια πιο προσιτή επιλογή για πολλά ζευγάρια που αναζητούν παρένθετες μητέρες. Η διαδικασία κοστίζει 43.000 δολάρια στην Ουκρανία, σε σύγκριση με 130.000 δολάρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη του 2020 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας. Αυτό βοήθησε να μετατραπεί η Ουκρανία στον δεύτερο πιο δημοφιλή διεθνή προορισμό παρένθετης μητρότητας μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview