Home / Ειδήσεις / Πίεση προς τη βρετανική κυβέρνηση να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια

Πίεση προς τη βρετανική κυβέρνηση να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για την προοπτική μετεγκατάστασης ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήχθη τη Δευτέρα.

Βάση της συζήτησης ήταν σχετική πρόταση τροπολογίας στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης που έχει καταθέσει ο λόρδος Νταμπς των Εργατικών, γνωστός για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στήριξης προσφύγων.

Ο 87χρονος λόρδος Νταμπς, ο ίδιος πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο ως παιδί από την υπό ναζιστική κατοχή πρώην Τσεχοσλοβακία, ζήτησε από την κυβέρνηση «να πράξει αυτό που της αναλογεί» ως προς την υποδοχή παιδιών από καταυλισμούς στην Ευρώπη, κυρίως τη Μόρια και το Καλαί.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών βαρόνη Γουίλιαμς απέρριψε την πρόταση Νταμπς και απάντησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες ως προς τη μετεγκατάσταση προσφύγων, λέγοντας ότι έχει υποδεχθεί περίπου 25.000 πρόσφυγες από το 2015, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν ανήλικοι.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις πτήσεις με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου κατά τους μήνες της πανδημίας, στις 11 Μαΐου, στις 28 Ιουλίου και στις 6 Αυγούστου, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Με δε βάση το βρετανικό μεταναστευτικό νόμο η χώρα έχει υποδεχθεί 480 ασυνόδευτα παιδιά-αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι αριθμοί αυτοί, πάντως, έχουν επικριθεί ως ανεπαρκείς και η βρετανική κυβέρνηση δέχεται εντονότερες πιέσεις να δώσει καταφύγιο σε ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο από τη Μόρια μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Προ ημερών ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος Νικ Τόμας-Σίμοντς δήλωσε αναφερόμενος στη Μόρια: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της και των υποσχέσεων της ως χώρα και να κοιτάξει να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους, ώστε να μπορέσουμε αμέσως να προσφέρουμε καταφύγιο και σπίτι σε κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την τρομερή κατάσταση».

Η Στέφανι Πόουπ από την οργάνωση αρωγής Refugee Rights Europe, είπε: «Ενώ είμαστε σοκαρισμένοι και θλιβόμαστε για τις φοβερές εικόνες της Μόριας να καίγεται, αυτές δεν προξενούν έκπληξη. Οι καταστροφικές φωτιές είναι μια ακόμα υπενθύμιση του τραγικού ανθρώπινου κόστους ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης που βασίζεται σε πολιτικές περιορισμού και αποτροπής. Χιλιάδες άτομα, περιλαμβανομένων περίπου 4.000 παιδιών, έχουν μείνει άστεγοι και με ψυχικά τραύματα. Προτρέπουμε όλες τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης περιλαμβομένης της βρετανικής, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιδείξουν αλληλεγγύη προς αυτά τα ατομα, μεταφέροντας έναν αριθμό εξ αυτών στην ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση».

Η Ρουθ Τάνερ από τη βρετανική οργάνωση αρωγής Oxfam σχολίασε ότι «η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική τραγωδία στον καταυλισμό και τώρα αυτή η καταστροφική φωτιά είναι μια επείγουσα υπενθύμιση προς τη βρετανική κυβέρνηση ότι πρέπει να ανάβει το μερίδιο που της αναλογεί για ανθρώπους που δραπετεύουν από συρράξεις και διώξεις».

Σε προγενέστερη της κοινοβουλευτικής συζήτησης επιστολή του προς την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ο λόρδος Νταμπς σημείωνε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μια επείγουσα διεθνής κατάσταση και απαιτεί διεθνή συνεργασία για να βρεθεί μια λύση. Ως χώρα που ηγείται στη διεθνή σκηνή, ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να παίξει το ρόλο του στο να διασφαλίσει ότι θα μετεγκατασταθούν εδώ παιδιά από αυτή την τρομερή κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Το 2016, μετά από ήττες στη Βουλή των Λόρδων, η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε τροπολογία του λόρδου Νταμπς στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που υποχρέωνε το Υπουργείο Εσωτερικών να αποδεχθεί απροσδιόριστο αριθμό ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ευρωοη για μετεγκατάσταση επί βρετανικού εδάφους. Η κυβέρνηση αργότερα έθεσε αριθμητικό όριο 480 παιδιών, που όπως είπε η βαρόνη Γουίλιαμς έχει συμπληρωθεί. Ο λόρδος Νταμπς επισήμανε, ωστόσο, στη συζήτηση ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύεται νομικά από αυτό το «αυθαίρετο» όριο και θεωρητικά μπορεί να ανοίξει τα σύνορα της για περισσότερα παιδιά πρόσφυγες.

Σημειώνεται επίσης ότι με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου λήγει και η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι του Κανονισμού του Δουβλίνου, που μεταξύ άλλων υπαγορεύει την επανασύνδεση ασυνόδευτων ανηλίκων με τις οικογένειες τους που βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr