Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ο Sam Bankman-Fried δεν είναι ο νέος Warren Buffett: Ο αυτοκράτορας του crypto είναι γυμνός

Ο Sam Bankman-Fried δεν είναι ο νέος Warren Buffett: Ο αυτοκράτορας του crypto είναι γυμνός

Ο Sam Bankman-Fried υποτίθεται ότι ήταν διαφορετικός από όλους τους entrepreneurs του crypto. Ο 30χρονος συνιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, όχι μόνο έχτισε μια αυτοκρατορία του crypto, αλλά και την επέκτεινε κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς το καλοκαίρι, φτάνοντας να θεωρείται ο σωτήρας της βιομηχανίας, σαν άλλος J.P. Morgan.
Για αυτό και όταν το πετράδι του στέμματός του, το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX.com, κατέρρευσε ξαφνικά και χρειάστηκε να διασωθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο, την Binance Holdings, η αγορά του crypto σοκαρίστηκε. Η αβεβαιότητα χτυπά κόκκινο, καθώς η Binance σκέφτεται να κάνει πίσω από το deal, μπροστά στο μέγεθος της «μαύρης τρύπας» του FTX. 

Ασφαλώς, δεν είναι το μοναδικό μεγάλο όνομα της αγοράς που έπεσε θύμα του τελευταίου κραχ των κρυπτονομισμάτων. Όμως σε αντίθεση με το stablecoin  TerraUSD, το hedge fund Three Arrows Capital και την «τράπεζα» κρυπτονομισμάτων Celsius Network, το FTX ήταν κάτι παραπάνω από ένα χρηματιστήριο crypto. Διαθέτοντας μεγάλους επενδυτές ως χρηματοδότες, τεράστια δύναμη στο market making, επιρροή lobbying στην Ουάσιγκτον και μια δύναμη που μεγάλωσε όταν διέσωσε άλλες εταιρείες της βιομηχανίας, ο SBF –όπως πολλοί τον αποκαλούν στην αγορά- ήταν ο αυτοκράτορας του crypto.

Όταν εκείνος μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, τι σημαίνει αυτό για μία βιομηχανία που έχει χάσει 2 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τη στιγμή που βρισκόταν στο αποκορύφωμα της επιτυχίας της;
«Νομίζω ότι εάν αυτό το bear market έχει αποδείξει κάτι, είναι ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός», λέει στο Bloomberg ο Marc Weinstein, partner της εταιρείας venture capital του crypto, Mechanism Capital Ventures. «Ακόμα και έμπειροι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να παρασυρθούν και να τοποθετηθούν σε hot deals σε παράλογες αποτιμήσεις σε ένα bull market».
Η ανησυχία για την FTX και για την τύχη της αδερφής εταιρείας της, της Alameda Research, παρέσυρε το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα σε μεγάλη πτώση, με τους εμπλεκόμενους στην αγορά να περιμένουν πλέον να δουν πόσο μεγάλο θα είναι το contagion, δηλαδή η μετάδοση της κρίσης, από την ξαφνική κατάρρευση της FTX.
Το χρηματιστήριο του Bankman-Fried είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια όταν άντλησε χρηματοδότηση, τον Ιανουάριο και η λίστα των χαμένων τώρα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα των επενδύσεων όπως το Vision Fund της SoftBank, το Ontario Teachers’ Pension Plan, το wealth fund της Σιγκαπούρης Temasek, το hedge fund Tiger Global Management και η Lightspeed Venture Partners.
«Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto»
Δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος καιρός από τότε που το περιοδικό Fortune έβαζε τον Sam Bankman-Fried στο εξώφυλλο του τεύχους του για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο με το ερώτημα: «Είναι ο επόμενος Warren Buffett;».

Πλέον, το ερώτημα έχει απαντηθεί, καθώς η διάσωση του FTX από την Binance οδήγησε το Bloomberg στην εκτίμηση ότι η  περιουσία του SBF είχε μειωθεί κατά 94%. Ο «αυτοκράτορας» του crypto έχασε 14,6 δισ. δολάρια σε μία μέρα και με περιουσία 991,5 εκατ. δολαρίων, δεν συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους.
Όταν πέρυσι, ο Sam Bankman-Fried έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους του κόσμου (με περιουσία 22,5 δισ. δολαρίων, που του εξασφάλιζαν την 32η θέση), το περιοδικό σημείωνε ότι εκτός από τον Mark Zuckerberg, κανένας άλλος δεν είχε γίνει τόσο πλούσιος σε τόσο μικρή ηλικία.
Και ενώ ο Bankman-Fried πλούτισε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, το παράδοξο είναι ότι ουδέποτε υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του bitcoin. Απλά είδε σε αυτό μία μεγάλη ευκαιρία να επιτύχει τον στόχο του, που όπως έλεγε ήταν να γίνει όσο το δυνατόν πλουσιότερος για να χαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερα.
Γιος δύο καθηγητών νομικής του Στάνφορντ, ο Bankman-Fried μεγάλωσε διαβάζοντας Χάρι Πότερ και ακούγοντας τους γονείς του να μιλούν για την πολιτική με άλλους ακαδημαϊκούς της Δυτικής Ακτής. Μετά το σχολείο γράφτηκε στο MIT όπου σπούδασε φυσική, πιστεύοντας ότι θα γινόταν καθηγητής.
Όμως μετά την αποφοίτησή του, το 2014, έπιασε δουλειά στο finance, ως trader ETFs στην Jane Street Capital. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να διοχετεύει ένα μέρος του υψηλού μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 «Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto», λέει. «Απλά μου φάνηκε ότι μπορούσε να γίνει πολύ trading».
Έτσι, το 2017 παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Alameda. Όμως σύντομα αντιλήφθηκε πόσο χαμηλό ήταν το επίπεδο των μεγάλων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων.  Και έτσι, δημιούργησε το FTX, μέσω του οποίου γίνεται ένα μεγάλο μέρος του trading των κρυπτονομισμάτων.  
Παρόλα αυτά, όταν τον ρωτούσαν εάν θα παρατούσε τα κρυπτονομίσματα στην περίπτωση που πίστευε ότι θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα χρήματα κάνοντας κάτι άλλο, δεν δίσταζε να απαντήσει: «Θα το έκανα, ναι».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Σαν άλλος JP Morgan: Αυτός είναι ο 30χρονος σωτήρας της βιομηχανίας του crypto
Sam Bankman-Fried: Η ιστορία του πλουσιότερου 20άρη που ήθελε απλά να γίνει πλούσιος
Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ… γίνεται πλουσιότερος
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview