Home / Διεθνή / Ο συριακός στρατός κήρυξε τερματισμό της παύσης πυρός

Ο συριακός στρατός κήρυξε τερματισμό της παύσης πυρός

Λιγοστεύουν οι ελπίδες

Βηρυτός
Ο συριακός στρατός κήρυξε τον «τερματισμό» της εκεχειρίας, όπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Reuters, χωρίς να αναφέρει εάν ενδεχομένως θα εφαρμοστεί εκ νέου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», ένας όρος που χρησιμοποιεί η συριακή κυβέρνηση αναφερόμενη σε όλες τις οργανώσεις ανταρτών που μάχονται εναντίον της, απέτυχαν να τηρήσουν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και χρησιμοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να επανεξοπλιστούν, ενώ την παραβίασαν 300 φορές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, επιπλέον τις ΗΠΑ ότι για «καταφανή επίθεση» εναντίον της χώρας του καθώς βομβάρδισαν το Σάββατο θέσεις του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

«Κάθε φορά που το Κράτος της Συρίας προελαύνει στο μέτωπο και (καταγράφει πρόοδο) στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τα Κράτη που διάκεινται εχθρικά προς τα εμάς επιτείνουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η καταφανής επίθεση των ΗΠΑ εναντίον μιας θέσης του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS».

Παράλληλα, η Ρωσία -ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ στο εξωτερικό- ανέφερε πως η εκεχειρία στη Συρία «δεν έχει νόημα» μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από τους αντάρτες και την ανικανότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν, όπως είπε τη Δευτέρα ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα.
Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ, που δεν διαθέτουν «κανέναν αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στην αντιπολίτευση στη Συρία», ο Ρώσος στρατηγός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεδομένου του γεγονότος ότι οι αντάρτες δεν σέβονται το καθεστώς της εκεχειρίας, η μονομερής τήρησή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχει νόημα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis