Home / Προτεινόμενα / Ο σεισμός της Ιαπωνίας και η κατάρρευση της ιστορικότερης τράπεζας

Ο σεισμός της Ιαπωνίας και η κατάρρευση της ιστορικότερης τράπεζας

Ήταν 26 Φεβρουαρίου όταν η ιστορικότερη τράπεζα στη Βρετανία αλλά και στον κόσμο, έκανε αίτηση αφερεγγυότητας, δηλώνοντας να καλύψει τις ζημιές της για τις οποίες κανείς δεν είχε γνώση πέραν ενός χρηματιστή του Νικ Λίσον.
Η Barings Bank, η τράπεζα που είχε το προνόμιο να έχει πελάτισσα την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ, «πλήρωσε» με τον πλέον άδοξο τρόπο τις ατασθαλίες του Λίσον, ο οποίος ακολούθησε πρακτικές ενός golden boy, πριν ακόμη καλά καλά κάνει την εμφάνισή του ο όρος αυτός.

Αυτό που έκανε ήταν να τοποθετείται σε επενδύσεις με μεγάλες επιστροφές μεν, αλλά με το αντίστοιχο ρίσκο δε στις αγορές της Ιαπωνίας. Αποτέλεσμα στις αρχές του 1995 να έχει δημιουργήσει ζημιές, δίχως να γνωρίζει κανείς το παραμικρό, αφού ο ίδιος τις παρουσίαζε ως χρέη πελατών της τράπεζας.
Ο Λίσον είχε ανοίξει έναν μυστικό λογαριασμό, μέσω του οποίου έκανε τις συναλλαγές.

Ως επικεφαλής trader στη Σιγκαπούρη και στο τμήμα Barings Futures Singapore (BFS), είχε τη δυνατότητα να κινείται δίχως να έχει έλεγχο από τα κεντρικά του Λονδίνου, μια άνεση που αποδείχθηκε μοιραία για την τράπεζα με έτος ίδρυσης το 1762.
Η αρχή της μοιραίας κατάληξης ήρθε τον Ιανουάριο του 1995, με τον Λίσον ήδη να δημιουργεί ζημιές κοντά τρία χρόνια, καθώς είχε ενταχθεί στην τράπεζα το 1992.
Εκείνον τον Ιανουάριο, οι ζημιές του Λίσον ανέρχονταν σε 208 εκατ. στερλίνες. Η Ιαπωνία χτυπιέται από έναν καταστροφικό σεισμό στο Kobe, οι δονήσεις του οποίου όπως ήταν φυσικό μεταδόθηκαν και στις ιαπωνικές αγορές.
Οι 208 εκατ. στερλίνες μέσα σε λίγες ημέρες αυξάνονται σε ζημιές 827 εκατ. στερλινών και πλέον έχει έρθει η ώρα ο Λίσον να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποκαλύψει στη διοίκηση της Barings τις δραστηριότητές του.
Στις 23 Φεβρουαρίου, αφότου στελέχη της Barings άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις, ο Λίσον και η σύζυγός του εγκατέλειψαν τη Σιγκαπούρη για τη Μαλαισία. Από εκεί, έστειλε με φαξ την παραίτησή του. Στις 26 Φεβρουαρίου η τράπεζα καταθέτει αίτηση αφερεγγυότητας και λίγες ημέρες αργότερα αργότερα, η ING είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει τη χρεοκοπημένη πια Barings, με τον Λίσον να έχει συλληφθεί στη Φρανκφούρτη.
Ο Nick Leeson συνοδεύεται από άνδρες της αστυνομίας στο αεροδρόμιο, μετά την αποφυλάκισή του στη Σιγκαπούρη, το 1999. (φωτ.: AP) 
Η ιστορική τράπεζα χρεοκόπησε μέσα σε λίγες ημέρες. Πουλήθηκε στην ολλανδική ING αντί μόλις 1 στερλίνας και ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις της, σχηματίζοντας τη θυγατρική ING Barings. Το 2001, η ING πούλησε τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ στην ABN Amro αντί του ποσού των 275 εκατ. δολαρίων και απορρόφησε την υπόλοιπη ING Barings στο τραπεζικό τμήμα της στην Ευρώπη.
Η κατάρρευση της, έπληξε μέχρι και την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς επικρίθηκε για ελλιπή εποπτεία.
Η Barings ιδρύθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1762 από τους John, Francis και Charles Baring. Έγινε διάσημη από το ρόλο της στους βρετανικούς πολέμους, πρώτα κατά της αμερικανικής επανάστασης και μετά της Γαλλίας του Ναπολέοντα. Το 1803, χρηματοδότησε την εξαγορά της Λουιζιάνα, με την οποία η Αμερική έδωσε 15 εκατ. δολάρια στη Γαλλία για να διπλασιάσει το μέγεθός της.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον Barings για να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου. Μετά τον πόλεμο, η Barings έχασε μέρος της αίγλης της από άλλους τραπεζικούς οίκους, ωστόσο είχε παραμείνει μεταξύ των σημαντικών τραπεζών μέχρι το 1995 και την κατάρρευσή της.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πού εξαφανίστηκε η Merrill Lynch και το «βροντερό κοπάδι» της;
152 χρόνια από την ίδρυση της πιο «αντιπαθητικής» τράπεζας της Ευρώπης
O Έλληνας εφοπλιστής που έχασε τρεις τράπεζες σε μία νύκτα
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview