Home / Πολιτική / Ο κρίσμος Μάιος του Μαξίμου

Ο κρίσμος Μάιος του Μαξίμου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το “καμπανάκι” που χτύπησε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του και η προειδοποίηση της “εξόδου” από το κυβερνητικό σχήμα για όσους έχουν κατεβάσει τα μολύβια είχαν άμεση σχέση με τον κρίσιμο μήνα που ξεκινά από αύριο. Η ΝΔ βρίσκεται σε μια δύσκολη δημοσκοπική καμπή και πρέπει καταρχάς να σταθεροποιήσει τα ποσοστά της. Ο Μάιος είναι ένας πολύ “θερμός” μήνας για το Μαξίμου και θα είναι “οδηγός” για την πορεία της πλειοψηφίας.

Ο τουρισμός θα δείξει τις επόμενες 30 ημέρες τη δυναμική του, ενώ το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το καλοκαίρι είναι η προστασία των δασών με τον στρατό να μπαίνει στη μάχη. Παράλληλα από αύριο αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί για την πανδημία οδηγώντας τη χώρα σε ένα ελεύθερο καλοκαίρι μετά από δυο χρόνια. Στη Βουλή θα δοθούν σημαντικές μάχες ειδικά για το θέμα της ακρίβειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το βλέμμα όλων στην Ηρώδου Αττικού είναι στραμμένο στο θέμα της ακρίβειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι το δυνατό χαρτί της αύξησης του κατώτατου μισθού και τώρα περιμένει την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Μαίου, για να δει πως θα κινηθεί σε σχέση με το ενεργειακό. Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ έχουν τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται ακόμα και με λουκέτο. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής υποστηρίζοντας πως είναι παράνομη. Δημιουργεί νέες κονωνικές συμμαχίες και φέρνει το θέμα στη Βουλή για κατάργησή της μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, καθώς έχουν γίνει προσφυγές. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως αν οι “27” δεν πάρουν δραστικές αποφάσεις τότε  θα προχωρήσει σε δικές του πρωτοβουλίες. Το “μπρα ντε φερ” με τις βόρειες χώρες αναμένεται να είναι σκληρό, αλλά σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου πρέπει να έχουν έτοιμο το plan b, καθώς και το κόστος του. Το εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβλέπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Εναλλακτικά μελετάται και η συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι ηγέτες της Ε.Ε. περιμένουν την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν και τις προτάσεις που θα καταθέσει μετά τη νίκη του στις προεδρικές γαλλικές εκλογές.

Το Συνέδριο

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 6 Μαίου ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τις εργασίες του Συνεδρίου της ΝΔ. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αναπτύξει τον σχεδιασμό του για την επόμενη περίοδο, να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και να καθησυχάσει τους πολίτες όσον αφορά το θέμα των ανατιμήσεων στην αγορά. Η σύγκλιση του οργάνου θα θέσει τον κομματικό μηχανισμό της γαλάζιας παράταξης σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές. Το Συνέδριο είναι εκλογικό (θα αναδειχθεί η νέα Πολιτική Επιτροπή) θα δώσει όμως παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη στήριξη της νέας γενιάς, των χαμηλών εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Η ομιλία του θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξαγγελίες για τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, αλλά και τα διλήμματα στην πορεία προς τις κάλπες.

Ο Λευκός Οίκος

Στα μέσα Μαίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά την πόρτα του Λευκού Οίκου. Αυτή την φορά θα τον περιμένει ο Τζο Μπάιντεν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ενεργειακό, η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Μόσχας, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα κάνουν αυτό το ταξίδι ιδιαιτέρως σημαντικό. Στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι και οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο στις 17 Μαίου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Πηγή: skai.gr

Πέτσας σε ΣΚΑΪ: Τις επόμενες εβδομάδες οι ανακοινώσεις για το ρεύμα -Η κυβέρνηση θα στηρίζει για όσο χρειαστεί
Οικονόμου: Τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Πάιατ για ελληνοτουρκικά: Πάντα ανησυχούμε για πιθανά ατυχήματα στο Αιγαίο

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr