Home / Διεθνή / Ο κατασκευαστής των βομβών του Παρισιού «ήταν καμικάζι στις Βρυξέλλες»

Ο κατασκευαστής των βομβών του Παρισιού «ήταν καμικάζι στις Βρυξέλλες»

Ο ίδιος πυρήνας της ISIS;

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο τζιχαντιστής που θεωρείται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που αιματοκύλισαν το Παρίσι ήταν, βάσει ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, ένας εκ των δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σε μία ακόμη ένδειξη ότι πίσω από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και της 22ας Μαρτίου κρύβεται ο ίδιος πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στις έρευνες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, ανέφεραν πως επαληθεύτηκε μέσω DNA ότι ο καταζητούμενος για το Παρίσι Ναζίμ Λαχραουί ήταν ο δεύτερος καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Βρυξέλλες, η επόμενη ημέρα (φωτορεπορτάζ)

Οι αξιωματούχοι τη μαρτυρία των οποίων επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν πως η ταυτοποίηση έγινε μετά τη λήξη δείγματος DNA από τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Το πρακτορείο αναφέρεται σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο και έναν αξιωματούχο της γαλλικής αστυνομίας που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας διότι δεν είχαν επίσημη εξουσιοδότηση να αποκαλύψουν λεπτομέρειες των βελγικών ερευνών. Αμφότεροι αναφέρεται ότι είχαν ενημέρωση επί της πορείας των ερευνών.

Πληροφορίες ότι ο Ναζίμ Λαχραουί είναι ο δεύτερος καμικάζι του αεροδρομίου μετέδωσαν και βελγικά μέσα ενημέρωσης- χωρίς να έχει υπάρξει επιβεβαίωση- περιλαμβανομένης της εφημερίδας De Standard που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Τις προηγούμενες ώρες είχε υπάρξει σύγχυση σχετικά με αναφορές βελγικών μέσων -που διαψεύστηκαν από την εισαγγελία- ότι ο άνδρας με τα λευκά στο αεροδρόμιο που καταζητείται (το τρίτο πρόσωπο στη φωτογραφία με τους δύο καμικάζι που έχει κυκλοφορήσει) είναι ο Ναζίμ Λαχραουί και συνελήφθη.

Οι βελγικές αρχές αναζητούσαν τον Λαχραουί από την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτο συνεργό του Σαλά Αμπντεσλάμ, υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη λόγω της ανάμειξής του στις επιθέσεις του Παρισιού, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή.

Ο Λαχραουί πιστεύεται ότι είχε κατασκευάσει τα γιλέκα των καμικάζι στις επιθέσεις του Παρισιού, ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος στο AP προσθέτοντας ότι το DNA του συγκεκριμένου προσώπου βρέθηκε σε όλα τα γιλέκα, καθώς και σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες όπου κατασκευάστηκαν.

Οι δράστες των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες ήταν συνολικά τέσσερις, από τους οποίους ζει και διαφεύγει ο ένας.

Η βελγική εισαγγελία έχει επιβεβαιώσει πως μεταξύ των δραστών των επιθέσεων βρίσκονταν δύο αδέλφια, ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί. Ο πρώτος ήταν στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στο μετρό. Παραμένει καταζητούμενος ένας δράστης, ο άνδρας με τα λευκά στα πλάνα από το αεροδρόμιο.

Στην ενημέρωση που είχε κάνει το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βέλγος γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί το δεύτερος καμικάζι -τον οποίο ορισμένα μέσα και οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Associated Press εμφανίζουν ως τον Ναζίμ Λαχραουί.

Στο διαμέρισμα στο Σάερμπεκ που είχε γίνει η έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης βρέθηκε επίσης «διαθήκη» που είχε συντάξει ο Ιμπραήμ Μπακραουί. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν επίσης 15 κιλά εκρηκτικών TAPT. Η έρευνα έφτασε στο διαμέρισμα χάρη στη μαρτυρία του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει τους δράστες στο αεροδρόμιο.

Στην κοντινή περιοχή βρέθηκε επίσης η «διαθήκη» του Ιμπραήμ, ένα ηχητικό αρχείο σε υπολογιστή. Στο ηχητικό αρχείο ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί λέει ότι «βιάζεται» και «δεν ξέρει τι να κάνει» επειδή «δεν θέλει να καταλήξει σε ένα κελί όπως εκείνος». Ο «εκείνος» θεωρείται ότι είναι ο Αμπντεσλάμ, ο καταζητούμενος για το Παρίσι που συνελήφθη προ ημερών στο Βέλγιο.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis