Home / Ειδήσεις / Ο Ιωάννης Καρατζιάς νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ο Ιωάννης Καρατζιάς νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Στη θέση του Βασίλειου Παπαγεωργίου

Αθήνα
Τον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος επέλεξε κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ.

Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Σώματος, αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του αντιστρατήγου ΠΣ Βασίλειου Παπαγεωργίου, που αποστρατεύεται.

Ο Ιωάννης Καρατζιάς γεννήθηκε το 1964 και κατάγεται από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987, ενώ το 1992 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του ανθυποπυραγού. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Επιμόρφωσης του Π.Σ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε διάφορες Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, όπως ως Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) Ν. Αρκαδίας, των Π.Υ. Μολάων, Μεγαλόπολης, Ν. Κορινθίας και ως Υποδιοικητής της Π.Υ. Σπάρτης.

Έχει υπηρετήσει επίσης ως Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Ιονίων Νήσων αλλά και ως Συντονιστής Επιχειρήσεων των ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.

Ως αξιωματικός έχει υπηρετήσει σε Υπηρεσίες του Ν. Αττικής όπως τον 1ο Π.Σ. Αθηνών, 2ο Π.Σ. Αθηνών, Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και 1ης ΕΜΑΚ.

Επιπλέον έχει διαχειριστεί, συντονίσει και λάβει μέρος σε πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, διασώσεις και λοιπών συμβάντων μεγάλης έκτασης που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά το 2007 ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου. Το 2014 επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στους σεισμούς της Κεφαλονιάς. Ως Υποστράτηγος και Συντονιστής Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα επικεφαλής στη μεγάλη πυρκαγιά της Αρχαίας Μεσσήνης του Νομού Μεσσηνίας, τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Το 2015 ως Υπαρχηγός Επιχειρήσεων, επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Νεάπολης Λακωνίας, Μυτιλήνης Νομού Λέσβου και Ορχομενού Βοιωτίας.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα, μεταξύ άλλων, με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. αποστρατεύθηκαν από τις τάξεις του Π.Σ. οι ευρισκόμενοι σε προσωποπαγείς θέσεις Αντιστράτηγοι, Υπαρχηγοί, Χαράλαμπος Αφάλης και Διαμαντής Κανελλόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis