Home / Γενικές ειδήσεις / «Ο Αγιος Βασίλης δεν θα έρθει φέτος» -Οι γονείς στη Βενεζουέλα λένε στα παιδιά τους τη σκληρή αλήθεια

«Ο Αγιος Βασίλης δεν θα έρθει φέτος» -Οι γονείς στη Βενεζουέλα λένε στα παιδιά τους τη σκληρή αλήθεια

Εν μέσω της οδυνηρής κρίσης, με τα τρόφιμα να σπανίζουν, πολλές οικογένειες στη Βενεζουέλα αναγκάζονται να «ακυρώσουν» τα Χριστούγεννα.

Εξαιτίας της κατάστασης που ζουν δεν μπορούν να αγοράσουν στα παιδιά τους δώρα, να διακοσμήσουν το σπίτι τους, ούτε καν να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

«Πέρυσι αγόρασα τα πάντα για την κόρη μου. Φέτος έπρεπε να της πω ότι όλα είναι πολύ δύσκολα και πως ο Αγιος Βασίλης δεν θα έρθει», είπε στο Reuters η Ντιλέιντα Παλάσιος. Είναι μία από τους κατοίκους της Βενεζουέλας που πιστεύουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι χειρότερα από τα περσινά- το 38,5% έκανε αυτή την εκτίμηση σε δημοσκόπηση- ενώ το 35% θεωρεί ότι θα είναι τα χειρότερα της ζωής τους.

Στο Καράκας, που κάποτε τέτοια εποχή ήταν στολισμένο, πολλά καταστήματα είναι άδεια, κλειστά, ή πουλάνε απίστευτα ακριβά τα παιχνίδια και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Η 8χρονη Ελεν Ραμίρεζ, που ζει σε φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας, ζήτησε από τον Αγιο Βασίλη φαγητό για την οικογένειά της, αλλά και ροζ πατίνια. Οι γονείς της δεν θα μπορούσαν με τίποτα να τα αγοράσουν. Σύμφωνα με το Reuters, κοστίζουν όσο 14 μισθοί.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους επιχειρηματίες, αλλά και την αντιπολίτευση, ότι προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τον θυμό των κατοίκων και να καταστρέψουν τα Χριστούγεννα. Τα κρατικά ΜΜΕ έγραψαν για τα 200 κοντέιντερ παιχνιδιών και τροφίμων που έφτασαν στη χώρα, ενώ ο Μαδούρο είχε βιαστεί να ανάψει έναν σταυρό στο Καράκας, τον Νοέμβριο, για να επισπεύσει τις γιορτές.

Οι αρχές κατάσχεσαν 3,8 εκατ. παιχνίδια από την Kreisel, κατηγορώντας την εισαγωγική εταιρεία για υπερκοστολόγηση. Δύο στελέχη της Kreisel συνελήφθησαν και επιτροπές του Σοσιαλιστικού Κόμματος μοίρασαν τα παιχνίδια σε παιδιά.

«Αυτή είναι ενίσχυση του Αγιου Βασίλη, σωστά;», είπε ο Μαδούρο γελώντας, ενώ χάιδευε το μουστάκι του, σε πρόσφατη ομιλία του. «Ο Αγιος Βασίλης χωρίς μούσι, ο Αγιος Βασίλης με μουστάκι», συμπλήρωσε.
iefimerida.gr

About Andreas Chondros