Home / Προτεινόμενα / Ουκρανία: Capital controls μετά τη ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Capital controls μετά τη ρωσική εισβολή

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε τις αναλήψεις από ΑΤΜ σε χρίβνια (το εγχώριο νόμισμα) την Πέμπτη, καθώς η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις.
Ο διοικητής Κιρίλο Σεβτσένκο ανακοίνωσε ότι η ουκρανική κεντρική τράπεζα περιόρισε τις ημερήσιες αναλήψεις σε τοπικό νόμισμα στα 100.000 χρίβνια (3.356,67 δολάρια).

Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά δεν έχουν κανένα περιορισμό, ενώ οι τράπεζες μπορούν να λάβουν δάνεια αναχρηματοδότησης έως και ενός έτους χωρίς κανένα όριο στο ποσό.
Για να προστατέψει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας απαγόρευσε επίσης τις διασυνοριακές συναλλαγές συναλλάγματος, καθώς και τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα, ενώ ανέστειλε τις αγορές συναλλάγματος στην διατραπεζική αγορά. 

Οι συναλλαγές σε όλες τις κινητές αξίες, εξαιρουμένων αυτών από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, ανεστάλησαν επίσης προσωρινά, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω διακυμάνσεις στις τιμές.
Τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν, την ώρα που πολίτες σχηματίζουν ουρές μπροστά από τράπεζες και σούπερ μάρκετ στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, προσπαθώντας να κάνουν αναλήψεις ή να αγοράσουν φαγητό και νερό.
Κάποια κρατικά ουκρανικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο σημείωσαν πτώση άνω των 30 σεντς του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθόρισε την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του χρίβνια.
Το χρίβνια, που καταγράφει διψήφιες σχεδόν πτώσεις από την αρχή του έτους, υποχώρησε σχεδόν 3% χθες στα 29,79 έναντι του δολαρίου, το ασθενέστερο επίπεδό του από τις αρχές του 2015.
Μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε περιουσιακά στοιχεία σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και την ίδια τη Ρωσία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Βουτιά 5% στα χρηματιστήρια – Κατά 1/3 ακριβότερο το φυσικό αέριο
Ρωσία: Χάθηκαν 180 δισ. δολάρια στην πτώση του χρηματιστηρίου
Ουκρανία: Στην πρωτεύουσα τα ρωσικά στρατεύματα – Σκληρές μάχες στο αεροδρόμιο του Κιέβου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview