Home / Προτεινόμενα / Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση αποδόσεων υποκινούμενη από ΗΠΑ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση αποδόσεων υποκινούμενη από ΗΠΑ

Ανοδική διόρθωση έκαναν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μετά την αποκλιμάκωση των τελευταίων συνεδριάσεων, παρασυρόμενες από τις αμερικανικές. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης είχαν συνεχίσει την καθοδική τους πορεία στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΚΤ που θεωρήθηκαν αρκετά ήπιες. 
Στους κόλπους της ΕΚΤ φαίνεται να υποχωρεί η κεκτημένη ταχύτητα για μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις των 75 μβ, τις οποίες δεν φαίνεται να υποστηρίζουν πλέον ούτε τα «γεράκια», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε χθες το βράδυ δημοσίευμα του Bloomberg.  «Από τη στιγμή που τα πλέον δηλωμένα γεράκια, όπως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Χόλζμαν, εμφανίζονται σκεπτικά ως προς την υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, οι αγορές το λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά», αναφέρουν αναλυτές της Citi. 

Παρ΄όλα αυτά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς πήρε ξανά την ανιούσα από το χαμηλό έξι εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν πόσο ψηλά θα ανεβάσει τα επιτόκιά της η Φέντεραλ Ριζέρβ καθώς ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται. 
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού αρχικά άγγιξε το 1,95%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Οκτωβρίου, επέστρεψε στο 2,03%, ενώ στη διετία έκλεισε στο 2,14%. Η καμπύλη μεταξύ διετών και 10ετών παραμένει αντεστραμμένη, σημάδι επικείμενης ύφεσης, με το spread μεταξύ των δύο τίτλων να διαμορφώνεται στις -11,5 μβ παρά το γεγονός ότι είχε ξεπεράσει το μηδέν την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την ευρωπεριφέρεια, στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς παρουσίασε μικρή άνοδο στο 3,96%, αφού αρχικά είχε διολισθήσει σε νέο χαμηλό διμήνου στο 3,88%, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το φράγμα του 4%. Το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκε ελαφρώς στις 193 μβ αφού την Τετάρτη είχε διαμορφωθεί στις 186,9 μβ.  
Ελαφρά διόρθωση παρουσίασαν και οι αποδόσεις των ελληνικών με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 14 εκατ.ευρώ. Το κόστος δανεισμού στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 4,28% με το spread στις 227 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 4,28%.
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview