Home / Ειδήσεις / Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Μαξίμου

Στο επίκεντρο η δεύτερη αξιολόγηση

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δεύτερη αξιολόγηση και οι απαιτήσεις κυρίως του ΔΝΤ, αλλά και η συμφωνία για το χρέος.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, δεδομένης της απόφασης για το Brexit, της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια και της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, που επικαλείται η Ναυτεμπορική, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί:

  • Τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Τη δημιουργία ενός πόλου έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το ευρωπαϊκού σκέλος των θεσμών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εν όψει και της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016-2020, το οποίο μάλιστα ενώ θα έπρεπε να είχε κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες, λέγεται ότι καθυστέρησε ακριβώς λόγω της επίσκεψης Μοσκοβισί.

Επισήμως ο Μοσκοβισί αποκλείει την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. «Κανένας δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα, ούτε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ή φόβους» είχε πει στο προτελευταίο Eurogroup, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι κεκλεισμένων των θυρών δεν θα αρνηθεί να συζητήσει το θέμα αυτό με την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών εν όψει της διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει στον Π.Μοσκοβισί τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι των ακραίων απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis