Home / Αρχαία Ελλάδα / Οι «Μαγεμένες» και οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων υποδέχονται ξανά το κοινό της Θεσσαλονίκης

Οι «Μαγεμένες» και οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων υποδέχονται ξανά το κοινό της Θεσσαλονίκης

Οι «Μαγεμένες» και οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων υποδέχονται ξανά το κοινό

Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου του 2016 θα συνεχιστεί το νοερό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, που υπόσχονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τα αντίγραφα των περίφημων “Μαγεμένων” -γνωστών και ως “Καρυάτιδων” της πόλης- αλλά και οι δεκάδες εφευρέσεις και τα αξιοθαύμαστα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων.

Αφετηρία για τη διαδρομή στην ιστορία, που θα ξεκινήσει ξανά στις 5 Οκτωβρίου (οι αίθουσες ήταν ανοιχτές και στη διάρκεια της ΔΕΘ), θα είναι το περίπτερο 3 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo.

Κατά τη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ, μόνο οι “Μαγεμένες” προσέλκυσαν 170.000 επισκέπτες (επί συνόλου 216.634 σε όλη την έκθεση). Οι “Μαγεμένες”, τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, “επέστρεψαν” ως αντίγραφα ύστερα από 151 χρόνια στην γενέθλια πόλη τους. Θα παραμείνουν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρις ότου το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και τους φορείς αποφασίσουν πού θα τοποθετηθούν και τότε η ΔΕΘ-Helexpo θα τις χαρίσει στην πόλη.

Η δε έκθεση “Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων” και “Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων” προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Κατάκολο. Η έκθεση στο Περίπτερο 3 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

About m bonsu