Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν κοντά σε υψηλό εννέα μηνών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν κοντά σε υψηλό εννέα μηνών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν κοντά σε υψηλό εννέα μηνών την Παρασκευή, υποστηριζόμενες από τις μετοχές του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των τραπεζών και τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία από τη Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κέρδισε 0,5%, υπεραποδίδοντας έναντι των αμερικανικών ομολόγων, αφού η περίοδος υποβολής εκθέσεων ξεκίνησε με μεικτά τραπεζικά κέρδη. Ο ευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα του υψηλότερα, με κέρδη 1,8%.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές κέρδισαν 0,8%.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 πρόσθεσε 0,6% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,1% τον Νοέμβριο, βοηθούμενη από την ώθηση που έδωσαν οι επισκέπτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών, μειώνοντας την πιθανότητα να έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία πιθανότατα έμεινε στάσιμη στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και αναπτύχθηκε κατά 1,9% στο σύνολο του έτους 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να αποφύγει την ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι γερμανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο 0,2%.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν αισιόδοξα τον Ιανουάριο και το νέο έτος, αφού τα στοιχεία σηματοδότησαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής.
«Κάποια καλύτερα στοιχεία για το ΑΕΠ από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία πρόσθεσαν στην αισιόδοξη ατμόσφαιρα την Παρασκευή, και ενώ οι μετοχές μπορεί να φαίνονται λίγο υπερεκτιμημένες βραχυπρόθεσμα, φαίνονται έτοιμες για ένα καλύτερο ξεκίνημα του έτους από ό,τι πολλοί περίμεναν», δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην online πλατφόρμα συναλλαγών IG.
Οι ευαίσθητες στα επιτόκια τεχνολογικές μετοχές και οι μετοχές λιανικής έχουν ηγηθεί των κερδών μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας άνοδο 14% και 15% αντίστοιχα, μετά από ένα δύσκολο 2022, όταν οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και αύξηση των επιτοκίων σφυροκόπησαν αυτούς τους τομείς.
Την Παρασκευή, οι μετοχές του κλάδου της υγείας έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση στον δείκτη, με τις Novo Nordisk A/S και Roche Holding AG να κερδίζουν 2,5% και 1,0% αντίστοιχα.
Η Enel σημείωσε άνοδο 0,4%, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της ανέφερε ότι η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας ενέργειας θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 5 δισ. ευρώ για επενδύσεις από τα ενεργειακά κονδύλια REPower της ΕΕ, επιπλέον των 3,5 δισ. ευρώ σε κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ που έχουν ήδη κερδηθεί.
Οι μετοχές της εταιρείας διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών Kindred Group  σημείωσαν πτώση 15,9% μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview