Home / Ειδήσεις / Οι «ήχοι της Ελευσίνας» από τον Ταρέκ Ατουί

Οι «ήχοι της Ελευσίνας» από τον Ταρέκ Ατουί

Ο διεθνούς φήμης Λιβανέζος καλλιτέχνης Ταρέκ Ατουί, εγκαινιάζει σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) το έργο του I/E Elefsis, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το οποίο έχει προκύψει από in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από ένα όργανο δικής του επινόησης.

«Είναι ένα project ήχου που έχει συνάφεια με την Underground και την ηλεκτρονική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αφαιρετικό και πολύ διαφορετικό. Το τοπίο είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα, είναι απολύτως συνυφασμένα. Αυτό που κάνει ο καλλιτέχνης είναι μια περιγραφή του φυσικού τοπίου, του θαλάσσιου τοπίου, του αρχαιολογικού τοπίου με έναν τρόπο που δεν έχει κάνει κανείς άλλος» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη.

Ο Ατουί επισκέφτηκε δύο φορές την περιοχή της Ελευσίνας, γνώρισε τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το μετα-βιομηχανικό ελαιουργείο. Κατόπιν επανήλθε με δύο συνεργάτες του, ο ένας κατέγραφε τους ήχους ο Chris Watson και τον φωτογράφο Alexander Guirkinger που κατέγραφε την διαδικασία με τις εικόνες του. Έκαναν καταγραφές ήχων μέσα στη θάλασσα, κατέγραψαν τον ήχο της βροχής, πήγαν στο βιομηχανικό τοπίο της πόλης, στον αρχαιολογικό χώρο. Έπιασαν τις διαφορετικές εκφάνσεις που χαρακτηρίζουν την Ελευσίνα στο τώρα και στο παρελθόν.

About Panos Dreamer