Home / Προτεινόμενα / Οικονομικός πνεύμονας του Ιονίου το λιμάνι της Κέρκυρας

Οικονομικός πνεύμονας του Ιονίου το λιμάνι της Κέρκυρας

Κρουαζιερόπλοια, επιβατικά και εμπορικά πλοία, θαλαμηγοί και μικρές ψαρόβαρκες κοσμούν το σημερινό λιμάνι της Κέρκυρας που θα το ζήλευε ακόμη και ο Όμηρος και θα έγραφε νέο έπος για το νησί των Φαιάκων με σύγχρονους ταξιδιώτες.

Το λιμάνι της Κέρκυρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα διαμάντι του Ιονίου που παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους επισκέπτες του και κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, συνδυάζοντας τις παροχές ενός σύγχρονου λιμανιού, με την απέραντη καταπράσινη φύση του Ιουνίου και την ελληνική παράδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ακτοπλοΐας τα τελευταία δέκα χρόνια το λιμάνι της Κέρκυρας επισκέφθηκαν 17.000.000 επιβάτες και περισσότερα από 4.730.000 οχήματα, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των επισκεπτών που προέρχεται από τα κρουαζιερόπλοια, καθώς από το 2002 μέχρι και σήμερα ξεπέρασε τα 6.000.000 επιβάτες.

Το λιμάνι άρχισε να λειτούργει στη βόρεια πλευρά της πόλης επί Ενετοκρατίας. Εξυπηρέτησε την πόλη μέχρι την δεκαετία του 1960, όταν λόγω μικρών βαθών τότε η επιβίβαση επιβατών και εμπορευμάτων γίνονταν με βάρκες και φορτηγίδες.

Από το 1960 άρχισε η επέκταση του προς τα δυτικά με την κατασκευή του νέου λιμανιού. Το 1985 έγινε η κατασκευή της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων και το 2000 ο νέος επιβατικός σταθμός.

Σήμερα το λιμάνι της Κέρκυρας διαθέτει κρηπιδώματα συνολικού μήκους 2.890 μέτρων, με βάθη από 5.5 μέχρι και 11 μέτρα και μετά την φετινή ολοκλήρωση του προσήνεμου μόλου, διαθέτει ακόμη 860 μέτρα ανεβάζοντας το συνολικό μήκος στα 3.750 μέτρα, από τα οποία τα 2.270 με βάθη μεγαλύτερα από 7 μέτρα. Διαθέτει δύο επιβατικούς σταθμούς συνολικού εμβαδού 3.100 τμ. και κτίρια διοίκησης 1.500 τμ.

About totritomati