Home / Ειδήσεις / Ξανά βαριά πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Ξανά βαριά πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Αφού «πριμοδότησαν» την μη έκδοση τους…

Από 250 μέχρι 5.000 ευρώ οι νέες “ποινές”- Γκάφα με το πρόστιμο 50% στον ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε – Τα αυτοτελή πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις καταργήθηκαν πριν 10 μήνες

Να επαναφέρει τα αυτοτελή πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η κατάργησή τους είχε αποθρασύνει, όπως λένε οι ίδιοι οι ελεγκτές, όσους κατά σύστημα δεν έκοβαν αποδείξεις. Από την κατάργησή τους, προ δεκαμήνου περίπου, είχε επισημανθεί αυτό που αποδείχθηκε στην πράξη, ότι το πρόστιμο 50% στον ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε (δηλαδή έως και μηδενικά πρόστιμα για όσους δεν υπάγονται καν σε ΦΠΑ όπως οι ιατροί) φαινόταν να συμφέρει όσους δεν έκοβαν απόδειξη, αφού τα πρόστιμα συνήθως ήταν πολύ λίγες δεκάδες ευρώ και συχνά δεν επιβάλλονταν καν.

Η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην επιστρέψει από το ένα άκρο της υπερβολής, στο άλλο που ίσχυε παλαιότερα.
Παρότι υπάρχουν εισηγήσεις για μετριοπαθέστερα πρόστιμα, προκειμένου να είναι αφεβός εισπράξιμα, αφετέρου παραδειγματικά αλλά όχι εξοντωτικά, το επικρατέστερο σενάριο μέχρι την τελευταία στιγμή λέγεται πως είναι –σε πρώτη φάση τουλάχιστον- η πλήρης επαναφορά των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ίσχυαν μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου 2015.

Αυτές προέβλεπαν την επιβολή αυτοτελών προστίμων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων , ως εξής:
– επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, σε περιπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία

– επιβολή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία

– σε περίπτωση απόκρυψης συναλλαγής με αξία άνω των 5.000 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.

Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015. Με την τροπολογία, θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται, ενδεχομένως από τον Αύγουστο.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis