Home / Ειδήσεις / Ν. Κοτζιάς: Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μην φυλακιζόμαστε απ’ αυτή

Ν. Κοτζιάς: Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μην φυλακιζόμαστε απ’ αυτή

Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωατλαντική πορεία του Κοσσόβου αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι. Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια είναι ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των χωρών στην περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι η γεωπολιτική σήμερα είναι πολύ σημαντικότερη απ? ό,τι στο παρελθόν.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τον οικονομικό μέχρι τον πολιτιστικό, καθώς επίσης και τον ενεργειακό, όπου ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στη συμμετοχή του Κοσσόβου στον αγωγό ΤΑΡ. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία εμπορικού γραφείου του Κοσσόβου στην Ελλάδα.

Ο κ. Θάτσι, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία διεύρυνσης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την υποστήριξή της και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των εθνικισμών στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για εξτρεμισμούς στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι βαλκανικές χώρες αξίζουν να είναι μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μην φυλακιζόμαστε απ’ αυτή» απάντησε σχετικά ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσόβου, είπε ότι όπως εξήγησε και στον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, αυτή εξαρτάται από δύο κριτήρια: αφενός από τις ανάγκες της περιοχής και αφετέρου από τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ανήκει στις 5 χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στη Ρουμανία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Ισπανία, που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Μετά τις συναντήσεις ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τα Τίρανα.

πηγή απε μπε

About m bonsu