Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αθώωσε σήμερα τον ηγέτη μιας θρησκευτικής αίρεσης, ο οποίος κατηγορούνταν ότι παρεμπόδισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης μιας από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης του νέου κορονοϊού παγκοσμίως, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Λι Μαν-χι, ένας αυτόκλητος Μεσσίας ο οποίος ίδρυσε και ηγείται της «Εκκλησίας της Σιντσεονζί του Ιησού», κατηγορούνταν ότι παραβίασε τον Νόμο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Μολυσματικών Ασθενειών παρέχοντας ατελείς καταλόγους με τα ονόματα των μελών της αίρεσης έπειτα από αίτημα των υγειονομικών αρχών με στόχο την ιχνηλάτηση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η αίρεσή του βρισκόταν στο επίκεντρο της πρώτης μεγάλης εστίας κρουσμάτων κοροναϊού εκτός Κίνας, στις αρχές του περασμένου χρόνου, με σχεδόν 4.200 από τους 310.000 πιστούς της να έχουν μολυνθεί έπειτα από μια λειτουργία της στην πόλη Ντέγκου.

Την περίοδο εκείνη οι αρχές υποστήριξαν ότι ο Λι δεν συνεργαζόταν πλήρως μαζί τους γιατί δεν είχε παραδώσει κατάλογο με όλα τα ονόματα όσων πιθανόν να είχαν παρακολουθήσει λειτουργία της αίρεσης.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο σχεδόν 2.200 ευρώ.

Ο Λι αρνήθηκε κάθε ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη επειδή κάποιοι πιστοί μολύνθηκαν με τον ιό.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Σουγουόν τον απάλλαξε από τις κατηγορίες με το αιτιολογικό ότι οι κατάλογοι με τα ονόματα των μελών της αίρεσης δεν συνιστούν βασικά στοιχεία επιδημιολογικών ερευνών όπως αυτά ορίζονται από τον νόμο, σύμφωνα με το Yonhap.

Το δικαστήριο όμως τον έκρινε ένοχο για υπεξαίρεση 4,1 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της αίρεσης με τα οποία έχτισε ένα σπίτι, και ένοχο για χρήση κυβερνητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση λειτουργιών της αίρεσης χωρίς έγκριση και του επέβαλε τετραετή ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Αξιωματούχοι του δικαστηρίου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η αίρεση χαιρέτισε την αθώωση του Λι για τις κατηγορίες που αφορούσαν την πανδημία, αλλά εξέφρασε την «βαθιά λύπη» της επειδή ο Λι κρίθηκε ένοχος για άλλες κατηγορίες λέγοντας ότι θα ασκήσει έφεση για να αποδείξει την αθωώτητά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο