Home / Ειδήσεις / Νέο μέτωπο με τους δανειστές -Ζητούν μέτρα 150 εκατ ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Νέο μέτωπο με τους δανειστές -Ζητούν μέτρα 150 εκατ ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Νέο μέτωπο άνοιξε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών με τους Θεσμούς να ζητούν νέα μέτρα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Ετσι μετά τι θέμα που τέθηκε για το έκτακτο επίδομα που αποφάσισε μονομερώς να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ξεκίνησε νέα κόντρα με τους δανειστές με αφορμή τη δεύτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού για το πάγωμα για ένα έτος του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών  η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδιώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Ετσι οι δανειστές θέμα βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά υπολογίζοντας τις απώλειες για τα δημόσια Ταμεία σε ποσό από 100 ως 150 εκατομμύρια ευρώ και έτσι ζητούν από την κυβέρνηση αντίστοιχα έσοδα.

Αν και ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι το ζήτημα των παροχών της κυβέρνησης έκλεισε με την επιστολή Τσακαλώτου, φαίνεται ότι το Βερολίνο επιμένει στη σκληρή γραμμή και ζητά ξανά απ’ την Αθήνα να… πονέσει ακόμη και για την πιο μικρή παροχή που δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο που έχει συμφωνηθεί.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι τα πλεονάσματα που θα προκύψουν θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων ούτε στη συντάξεις, ούτε σε κανέναν άλλο τομέα. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι υπάρχει και “μαξιλάρι” το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κάπως έτσι η Αθήνα αυτή τη στιγμή θεωρεί τη νέα απαίτηση ως ακόμη μια διαπραγματευτική τακτική.

iefimerida.gr

About Andreas Chondros