Home / Επικαιρότητα / Νέες ταινίες: Ο Μπεν Αφλεκ γκάνγκστερ στη Βοστώνη της ποτοαπαγόρευσης [εικόνες]

Νέες ταινίες: Ο Μπεν Αφλεκ γκάνγκστερ στη Βοστώνη της ποτοαπαγόρευσης [εικόνες]

Λίγες αλλά καλές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους.

Ο «Εμποράκος» του Φαραντί και ο «Νόμος της Νύχτας» του Μπεν Άφλεκ ξεχωρίζουν σ’ αυτή την κάτασπρη χειμωνιάτικη εβδομάδα, όπου ακόμα και η Αννούλα του χιονιά θα τρέξει να κρυφτεί σε κάποια σκοτεινή αίθουσα μακριά από τα βαρετά τηλεοπτικά ρεπορτάζ του χιονιού.

Ο Εμποράκος Δράμα, Ιράν / 2016

The Salesman


Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί
Παίζουν: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Μίνα Σαντάτι Ταράνεχ Αλιντούστι, Μπαμπάκ Καρίμι.

Τι Συμβαίνει:
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ασγκαρ Φαραντί μετά τον «Χωρισμό» επιστρέφει στιο αγαπημένο του θέμα που είναι οι δραματικές οικογενειακές σχέσεις, με μια ακόμα ενδιαφέρουσα ταινία για ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε κρίση.

Ο Εμάντ (Σαχάμπ Χοσεϊνί) και η Ράνα, (Ταράνεχ Αλιντούστι) είναι ένα νεαρό ζευγάρι καλλιτεχνών στο Ιραν. Αναγκάζονται να παρατήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμά τους και να μεταφερθούν στο διαμέρισμα ενός φίλου στη Τεχεράνη. Στο διαμέρισμα αυτό ζούσε μια νεαρή ελαφρώς…πόρνη που εξαφανίστηκε ξαφνικά.

Το πρώτο βράδυ στο νέο σπίτι, η νεαρή Ράνα θα δεχθεί μια σεξουαλική επίθεση μέσα στο μπάνιο της, πιθανώς από κάποιο πελάτη της προηγουμένης ενοίκου και θα καταλήξει στο νοσοκομείο. Αυτό το περιστατικό θα βάλει τη σχέση του ζευγαριού σε νέα ετοιμόρροπη βάση, ενώ ο Εμάντ μετά το πρώτο σάστισμα θα έρθει αντιμέτωπος με πολλά ερωτήματα που έχουν σχέση
τόσο με την αυτοεκτίμησή του όσο και με τη σχέση του με τη γυναίκα που διάλεξε να ζει μαζί. Έχει αποτύχει στη σχέση του; Μπορεί να προστατεύσει τη γυναίκα του; Τι πρέπει να κάνει ο άντρας σ’ αυτόν τον σύγχρονο άγριο κόσμο;

Καθώς η σχέση του ζευγαριού περνά από σαράντα κύματα, η παράσταση που ανεβάζουν, Ο Θάνατος του Εμποράκου, προσπαθεί να επιβιώσει. Εκεί σε μια αλληγορία με σεναριακό νόημα ο Εμάντ υποδύεται τον Αμερικανό Γουίλι Λόουμαν έναν τσακισμένο χαρακτήρα που απέτυχε στο να πιάσει το αμερικάνικο όνειρο. Μέσα απ’ αυτόν τον αλληγορικό παραλληλισμό ο Φαραντί διερευνά σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις ψάχνει να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από σύγχρονα «αντρικά» ερωτήματα με ένα τρόπο αρκετά απλοϊκό.

Την ίδια στιγμή απλώνει τον προβληματισμό του πάνω από όλο το Ιραν προτείνοντας το δίλημμα στους συμπατριώτες του πώς «ή θα αλλάξουμε ή θα καταστραφούμε». Ένα πολυεπίπεδο ψυχολογικό αδιέξοδο που μάλλον ισχύει σε πολλές ανατολικές κοινωνίες κι ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνω και τη δική μας…
H ταινία έχει στο ενεργητικό της τα βραβεία σεναρίου και αντρικής ερμηνείας στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

Ο Νόμος της Νύχτας Αστυνομική, ΗΠΑ / 2016


Live by Night
Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ
Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Σκοτ Ίστγουντ, Ζόι Σαλντάνα, Ελ Φάνινγκ, Κρις Σάλιβαν, Σιένα Μίλερ, Άντονι Μάικλ Χολ, Μπρένταν Γκλίσον, Κρις Κούπερ.

Τι Συμβαίνει:
Μετά το αξιοσέβαστο ‘Town” και το επικολυρικό, βραβευμένο με Όσκαρ, «Argo», ο Μπεν Άφλεκ επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με ένα αστραφτερό γκάνγστερ movie που μυρίζει γκανγκστερίλα!

Είναι βέβαιο πως ο Άφλεκ ξέρει να σκηνοθετεί πολύ καλά τέτοιες εμπορικές ταινίες και μου μοιάζει να ακολουθεί την επιτυχημένη πορεία του θρυλικού Ίστγουντ ο οποίος γράφει και σκηνοθετεί επιτυχημένα διάφορα genre εδώ και πολλά χρόνια. Σ’ αυτό το φίλμ ο Άφλεκ γράφει πρωταγωνιστεί, και σκηνοθετεί με ένα τρόπο εμπορικά εξασφαλισμένο μια περιπέτεια ποτοαπαγόρευσης, που θα είναι μια απ’ τις παραγωγές που θα ξεσηκώσουν τα φετεινά Όσκαρ.

Το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής του συγγραφέα Ντένις Λεχέιν, (Gone Baby Gone) μας μεταφέρει στην Βοστόνη, τη δεκαετία του ’20, όπου οι γκάγκστερς και η ποτοαπαγόρευση είναι στο φόρτε τους, με πρωταγωνιστή έναν άνδρα που θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο.
Η ποτοαπαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση ενός ολόκληρου δικτύου παράνομων αποστακτηρίων, υπόγειων μπαρ, γκάνγκστερ και διεφθαρμένων αστυνομικών.

Ο Τζο Κάφλιν, ο μικρότερος γιος ενός διακεκριμένου Αστυνόμου της Βοστόνης, έχει επιλέξει έναν τρόπο ζωής που διαφέρει από την αυστηρή και καθώς πρέπει ανατροφή του.
Έχοντας στον ενεργητικό του πλειάδα μικροκλοπών,πλέον εργάζεται για έναν από τους πιο διαβόητους μαφιόζους της περιοχής.
Οδηγημένος από την ανάγκη να διορθώσει τις αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος του και εις βάρος αυτών που αγαπάει, ο Τζο επιλέγει να ακολουθήσει το επικίνδυνο μονοπάτι αντίθετο προς την ανατροφή και την ηθική του.

Αφήνοντας τον κρύο χειμώνα της Βοστώνης, μαζί με την ομάδα του πηγαίνουν στη ζεστή Τάμπα και παρόλο που η εκδίκηση είναι πιο γλυκιά από τη μελάσα που ρίχνουν στο παράνομο ρούμι που παράγει, ο Τζο θα μάθει με τον πιο άσχημο τρόπο ότι όλα σε αυτή τη ζωή έχουν το τίμημά τους.

Μια κινηματογραφικά καλοστημένη περιπέτεια, με τρισδιάστατους χαρακτήρες που φτιάχτηκε για να αρέσει σε κάθε λάτρη γκαγκστερικών ταινιών. Ενός είδους ταινιών που παραδοσιακά αρέσει σε μεγάλα κοινά αφού εκπροσωπεί το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και του εύκολου πλουτισμού, χωρίς πολύ κόπο, αλλά με σχετικό κίνδυνο που περιλαμβάνει μερικές μπουνιές, αρκετές πιστολιές και λίγο αίμα, μέσα σε μια noir ατμόσφαιρα.

The Bye Buy Man Τρόμου, ΗΠΑ / 2016


Σκηνοθεσία: Στέισι Τάιτλ
Παίζουν: Ντάγκλας Σμιθ, Κρεσίντα Μπόνας, Τζένα Κανέλ, Έρικα Τρέμπλεϊ,Φέι Νταναγουαίη, Μάικλ Τρούκο.

Τι Συμβαίνει:
Ταινία τρόμου βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Όταν ο Έλιοτ, η Σάσα και ο Τζον μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, είναι έτοιμοι να ζήσουν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους.

Ο πανέξυπνος αλλά ανασφαλής Έλιοτ (Ντάγκλας Σμιθ), η πανέμορφη και ευαίσθητη φίλη του, Σάσα (Κρεσίντα Μπόνας), και ο έξαλλος αλλά καλοπροαίρετος φίλος τους, Τζον (Λουσιέν Λάβισκαουντ), μετακομίζουν μαζί στο πρώτο τους σπίτι. Σύντομα όμως ανακαλύπτουν ότι το σπίτι οδηγεί στα απομεινάρια του The Bye Bye Man, μιας υπερφυσικής δύναμης που τρομοκρατούσε τα ανυποψίαστα θύματά του δεκαετίες νωρίτερα.

Μετά από ένα πάρτι, όπου ο Έλιοτ ανακαλύπτει κατά λάθος το όνομα του Bye Bye Man, ο τελευταίος χρησιμοποιεί τη φίλη τους, Κιμ (Τζένα Κανέλ) ως μεσάζων προκειμένου να τρυπώσει μέσα στο κεφάλι τους και μέσα στον κόσμο μας.

Από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα, ο Bye Bye Man ξεκινάει μία σατανική εκστρατεία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα των νέων
παιδιών.

Οι ανασφάλειες του Έλιοτ γρήγορα μετατρέπονται σε παράνοια, η Σάσα αρχίζει να χάνει εντελώς το μυαλό της και ο Τζον πολύ σύντομα μεταμορφώνεται σε έναν πολύ άγριο κι επικίνδυνο άνθρωπο. Σιγά σιγά, ο Bye Bye Man καταφέρνει να παρασύρει φίλους, οικογένεια και όλη την τοπική κοινότητα στο δίκτυο του τρόμου του.

Ο Έλιοτ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τους ανθρώπους που αγαπάει, αρχίζει να ερευνά το παρελθόν του Bye Bye Man, προσπαθώντας παράλληλα να μη χάσει το μυαλό του. Αυτό που μαθαίνει τελικά είναι ότι, για να το πετύχει αυτό, πρέπει να καταφέρει να διαγράψει το όνομα του Bye Bye Man από τη μνήμη όλων όσων το γνωρίζουν.

Χαμένοι στο Πουθενά Δράμα, ΗΠΑ, Ελλάδα / 2014

Το «LOST IN THE BEWILDERNESS» είναι μια μοντέρνα εκδοχή αρχαιοελληνικού μύθου -ένα ντοκιμαντέρ για τον ξάδερφο της σκηνοθέτιδας, τον Λουκά, ο οποίος απήχθη σε ηλικία 5 ετών από την Ελλάδα, και βρέθηκε λίγο πριν τα 16α γενέθλιά του στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για εξιστόρηση μιας γονικής απαγωγής με διεθνείς διαστάσεις, γυρισμένη κατά τη διάρκεια είκοσι πέντε χρόνων.
Καταγράφει την πορεία του Λουκά από την ενηλικίωση και ωρίμανση του, και κορυφώνεται με μια έκπληξη στο τέλος.

Δεν είναι μόνο μια αστυνομική ιστορία αλλά και μια ανασκόπηση της παιδικής ηλικίας, μια επιβεβαίωση πως η θεματολογία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τραγωδίας, που τοποθετούν την οικογένεια στο επίκεντρο, είναι πάντα επίκαιρη στο σύγχρονο κόσμο.

About Andreas Chondros