Home / Διάφορα / Νέα ταινία για την περίοδο της προεδρίας του Νέλσον Μαντέλα

Νέα ταινία για την περίοδο της προεδρίας του Νέλσον Μαντέλα

Ελισάβετ Σταμοπούλου
Νέα ταινία φέρνει ξανά τον Νέλσον Μαντέλα στη μεγάλη οθόνη. Το βιογραφικό έργο, Good Morning, Mr Mandela αφορά στη ζωή του αγωνιστή της Νότιας Αφρικής τη δεκαετία του 1990, και παρουσιάζει την περίοδο της διακυβέρνησής του (1994-1999). Παρακολουθεί τον ακτιβιστή από την ανάληψη της εξουσίας και την ανάδειξή του σε πρώτο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής μετά από εκλογές στις οποίες επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ζέλντα λα Γκραντζ, και προβάλλει το ρόλο του έμπιστου λευκού βοηθού του Μαντέλα που από δακτυλογράφος έγινε προσωπικός γραμματέας του την εποχή της προεδρίας του.

Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η εταιρεία Maven Pictures, η πρωταγωνιστική όμως ομάδα και το όνομα του σκηνοθέτη δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της η συγγραφέας του έργου δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνηση της όταν αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Νέλσον Μαντέλα το 1994.

«Φοβήθηκα να τον συναντήσω. Δεν ήξερα τι να περιμένω από εκείνον. Δεν ήξερα εάν θα με δεχόταν ή εάν θα με εξευτέλιζε. Κουβαλούσα και το αίσθημα της ενοχής. Την εποχή εκείνη ο Νέλσον Μαντέλα δεν ήταν 60 ετών, αλλά 75. Μπορούσες να καταλάβεις ότι ήταν μεγάλος. Αμέσως σκέφτηκα ότι τον άνθρωπο αυτό τον έστειλα στη φυλακή. Οι δικοί μου άνθρωποι τον έστειλαν στη φυλακή. Ήμουν κατά κάποιο τρόπο μέρος όλο αυτού παρόλο που δεν μπορούσα να ψηφίσω. Όταν το σκέφτηκα δάκρυα κύλησαν στα μάγουλά μου, και μετά μου έσφιξε το χέρι», είχε δηλώσει η Γκραντζ στον Observer.

Στην πορεία ο Νέλσον Μαντέλα επέλεξε τη συγγραφέα για να παραστεί στις συσκέψεις που εκείνος είχε κανονίσει. Με αυτή του κίνηση θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας, και να υπογραμμίσει πως οι νοτιοαφρικανοί ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως θρησκείας και φυλής.

Η ταινία Good Morning, Mr Mandela επιμηκύνει τη λίστα με τις ταινίες που μιλούν για τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα, ενός αγωνιστή που απέσπασε το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 και το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Το 2013 κυκλοφόρησε η ταινία Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία, ενώ από την κινηματογραφική μνήμη δεν ξεθωριάζει η ταινία Ανίκητος (2009) σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ και με τον Μόργκαν Φρίμαν να κλέβει τις εντυπώσεις στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

To 2011 προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη η ταινία Winnie που αφορούσε στην αμφιλεγόμενη σύζυγο του Μαντέλα, Ουίνι Μαντέλα. Ο Ντένις Χάισμπερτ υποδύθηκε το 2007 τον φυλακισμένο ακτιβιστή του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου μέσα από την ταινία Goodbye Bafana.

Πηγή:In.gr

About Vassilis Batzis