Home / Πολιτισμός / Μύθος και Πολιτισμός στην Κρήτη: Εκδηλώσεις για την ελληνική Διασπορά

Μύθος και Πολιτισμός στην Κρήτη: Εκδηλώσεις για την ελληνική Διασπορά

Σε ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στον Μύθο και στη Φιλοσοφία, στην Κρήτη, καλεί τους Έλληνες της Διασποράς η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών (ΓΓΑΕ). Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις Πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου, στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, με πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ και οργάνωση υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη.

Όλα θα ξεκινήσουν κάτω από το φως της Πανσελήνου στην Κρήτη, όπου με επίκεντρο το Δικταίο Άντρο, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, θα συναντηθεί η Μυθολογία με την Ιστορία και τη λαϊκή παράδοση. Στο Ψυχρό Οροπέδιο του Λασιθίου θα ανταμώσει ο κρητικός ελληνισμός απανταχού της γης, και τη βραδιά αυτή, η πλατεία στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης, θα λάβει την ονομασία «ΕΥΡΩΠΗ».

Παράλληλα, από τις 31 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση». Ευρώπη, Ελλάδα, Ελληνισμός και Κρήτη αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, με διαχρονική τη χρήση της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της ιστορίας, της ρητορικής. Ελληνικές οι λέξεις που συνδέονται με την επιστήμη και τον πολιτισμό, ελληνικοί και οι μύθοι, όπως ο μύθος της Ευρώπης, της Φοίνισσας πριγκίπισσας κόρης, που ο Δίας με εικόνα ταύρου την άρπαξε και την οδήγησε στην Κρήτη.

About totritomati