Τα παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, ενδέχεται να πουν ψέματα για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους και την ελευθερία τους, να καλύψουν τα λάθη τους ή τις παραβιάσεις των κανόνων που έχετε θέσει, ακόμα και για να προστατέψουν κάποιο άλλο άτομο.

Στις υπόλοιπες όμως ηλικίες γιατί μπορεί να το κάνουν;

Ψέματα ανά… ηλικία

Αν και τα παιδιά διαφέρουν το ένα με το άλλο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ανάλογα με την ηλικία τους.

Παιδιά 2-3 ετών

Έτσι ένα παιδί παιδί 2-3 χρονών μόλις έχει ξεκινήσει να ξεχωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία και έτσι το να λέει πράγματα που εμείς θεωρούμε ψέματα είναι μάλλον συνηθισμένο.

Άλλωστε, δεν πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά περισσότερο για μια ενστικτώδη αντίδραση απέναντι στον θυμό που αντιλαμβάνεται ότι μας έχει προκαλέσει με κάποια πράξη του. Ουσιαστικά μέσα από τα ψέματα προσπαθεί -λανθασμένα- να διορθώσει την κατάσταση.

Παιδιά 4-5 ετών

Ένα παιδί 4-5 χρονών, από την άλλη, θα πει ψέματα από επιλογή, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά συνηθίζουν να πειραματίζονται με τις συμπεριφορές.

Έτσι, το παιδί θα πει ένα ψέμα για να τσεκάρει τα όριά μας και να διαπιστώσει τι επιπτώσεις έχει αυτού του είδους η συμπεριφορά για το ίδιο. Αυτό είναι και το καθοριστικό στάδιο, καθώς τώρα το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι το ψέμα είναι λάθος.

Παιδιά 6 ετών και άνω

Μετά τα 6 έτη το παιδί έχει κατανοήσει τον μηχανισμό του ψεύδους, ότι μπορεί να το βοηθήσει να ξεγλιστράει από δύσκολες καταστάσεις ή ότι μπορεί να έχει συνέπειες αν το ψέμα του γίνει αντιληπτό.

Όχι μόνο χρησιμοποιεί το ψέμα από επιλογή, αλλά γνωρίζει και με ποιο σκοπό το κάνει. Επομένως, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά προσπαθούν όντως να μας παραπλανήσουν ή να μας χειριστούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο