Home / Αθλητισμός / Ποδόσφαιρο / Champions League / Μπορεί η Ρόμα την υπέρβαση;

Μπορεί η Ρόμα την υπέρβαση;

Ό εμπειρος Σπαλέτι,ο άπειρος ”Ζιζού” και τα πιόνα που θα κρίνουν την σκακιέρα.

19 Φεβρουαρίου 2008..Φάση των 16 του Uefa Champions League. Η Ρόμα εξουδετερώνει κυριολεκτικά την ”Βασίλισσα”Ρέαλ στο Όλίμπικο και με ”Ιταλική συνταγή”από τον σεφ Σπαλέτι,η Ρόμα κερδίζει 2-1 παίρνοντας στην συνέχεια και την πρόκριση στους 8,μέσα στο Μπερναμπέου με το σκορ να είναι και πάλι 2-1 (4-2 υπέρ της Ρόμα το σύνολο)

8 χρόνια μετά οι δυο ομάδες ξαναβρίσκονται στο ίδιο σημείο.Απο την τελευταία τους συνάντηση έχουν αλλάξει πολλά.Η Ρεάλ πλέον με το πείραμα Ζιντάν στον πάγκο, προσπαθεί να ξαναβρεί την παλιά της ταυτότητα,που θα την φέρει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ρεάλ στην Ζιντάν εποχή μετράει μια ισοπαλία και πέντε νίκες, πράγμα που δείχνει ότι έχει αλλάξει το κλίμα στους Μαδριλένους.

Από την άλλη η Ρόμα στην μετά Γκαρσία εποχή έφερε στον πάγκο της έναν δικό της άνθρωπο, τον Λουτσίανο Σπαλέτι,που στην 4ετία που ήταν στο τιμόνι της ομάδας, είχε καταφέρει να κάνει την Ρόμα μια ανταγωνιστική ομάδα σε Ιταλία και Ευρώπη, που όμως ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στην πηγή και να πιεί το πολυπόθητο νερό…Να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας δηλαδή. Η Ρόμα στην νέα εποχή Σπαλέτι μετραέι μια ήττα, μια ισοπαλία και 4 συνεχόμενες νίκες κάτι που δείχνει πόσο ρόλο παίζει η προσωπικότητα του Σπαλέτι.

Χωρίς αμφιβολία το φαβορί στο συγκεκριμένο ζευγάρι είναι η Ρεάλ Μαδρίτης.Και αυτό γιατί έχει πολύ καλύτερους και ποιοτικότερους παίκτες, έχει παίκτες με προσωπικότητα που μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους(π.χ. Κριστιάνο Ρονάλντο) και φυσικά έχει την εμπειρία από τέτοια μεγάλα παιχνίδια, όπως το σημερινό.

Η ”Βασίλισσα” όμως έχει και τρωτά σημεία που η Ρόμα μπορεί να εκμεταλλευτεί και να κάνει την αποψινή υπέρβαση η έστω να προσπαθήσει.

Η απειρία του Ζινεντίν Ζιντάν στα προπονητικά του καθήκοντα σε ματς τέτοιου επιπέδου,ίσως να είναι πρόβλημα για την Ρεάλ,καθώς ο Γάλλος θα είναι για πρώτη φορά στον πάγκο της Ρεάλ σε ματς Champions League,σε αντίθεση με τον coach Σπαλέτι που έχει συμπληρώσει 28 ματς με την Ρόμα σε ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.Δηλαδή η εμπειρία του Ιταλού τεχνικού είναι ένα από τα θετικά για την Ρόμα σε αντίθεση με τον Ζιντάν για την Ρεάλ.

Είναι γνωστό την φετινή χρονιά ότι η άμυνα της Ρεάλ δεν διανύει και την καλύτερη φόρμα της.Οί Σέρχιο Ράμος και Ραφαέλ Βαράν κατά βάση,κάνουν πολλά και συνεχόμενα λάθη φέτος.Έχοντας ήδη 26 γκολ παθητικό σε όλες τις διοργανώσεις,η άμυνα των ”Μερέγχες”είναι σίγουρο οτι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, με εξαίρεση τον Κέιλορ Νάβας που κάνει τα πάντα για να κρατήσει το μηδέν στην εστία του σε κάθε παιχνίδι.

Είναι σίγουρο πάντως πως σημαντικό ρόλο θα παίξει και σε τι βραδιά θα είναι τα χαφ των δυο ομάδων.Αναμένεται μεγάλη μάχη ανάμεσα στον φορμαρισμένο τα τελευταία παιχνίδια Λούκα Μόντριτς και τον πάντα σκληρό και παθιασμένο Ράτζα Ναιγκολάν,οπως επίσης και η μάχη του Τόνι Κρός με τους Ντανιέλε Ντε Ρόσι και Σειντού Κειτά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Ρόμα αν θέλει να έχει ελπίδες θα πρέπει να έχει κλείσει καλά τα δικά της μετώπισθεν,να κάνουν πραγματικά μεγάλο παιχνίδι οι Μανωλάς και Ρούντιγκερ ώστε να ”χαλάνε”τα επιθετικά σχέδια των Ρονάλντο και Μπενζεμά,να γυρνάνε τα ακραία μπακ,που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι οι Φλορέντζι και Ντιν και να γίνονται πολλές φορές και τρίτοι αμυντικοί και φυσικά να έχει σωστές επιλογές ο Μιραλέμ Πιάνιτς,που με την φαντασία και την ευφυΐα που έχει μπορεί να περάσει μπαλιές που θα βγάλουν αντεπιθέσεις για να γίνει πιο επικίνδυνη η Ρόμα.Πιθανό είναι ο Σπαλέτι να βάλει και τον Ντε Ρόσι σαν λίμπερο στο κέντρο της άμυνας, ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την άμυνα των Ρωμαίων και να κόβει επιθετικές ενέργειες των Μαδριλένων.

Τέλος η καλή απόδοση του Έντιν Τζέκο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια θετικού αποτελέσματος από πλευράς Ρόμα.Αν τροφοδοτηθεί σωστά από τα χαφ της Ρόμα και πάρει σωστές θέσεις στην αντίπαλη περιοχή θα έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει ένα τέρμα και να βάλει”φωτιά”στο παιχνίδι.

Πιθανές 11αδες

Ρόμα: Σέζνι, Ρούντιγκερ, Ντε Ρόσι, Μανωλάς, Φλορέντσι, Πιάνιτς, Κεϊτά, Ναϊνγκολάν, Ντίνι, Σάλαχ, Τζέκο

Ρεάλ Μαδρίτης: Νάβας, Μαρσέλο/Καρβαχάλ, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Ντανίλο, Μόντριτς, Κροος, Ίσκο, Χάμες Ροντρίγκες, Μπενζεμά, Ρονάλντο

 

Βασίλης Μπατζής

 

About Vassilis Batzis