Home / Πολιτική / Μητσοτάκης: Είπα στον Σολτς ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων – Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

Μητσοτάκης: Είπα στον Σολτς ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων – Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνους δεκτές, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με ρητή αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Για την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι είχε μια πολύ φιλική κουβέντα και του επισήμανε ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς ένα άλλο, από κράτος που έχει μάλιστα καθεστώς υποψήφιας χώρας. «Ο καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την τουρκική όξυνση είπε: «Η Ελλάδα αποκρούει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και τα πιο παράλογα επιχειρήματα. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, ποτέ δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών, δεν θα ακολουθήσω τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο που έχει επιλέξει».

Σε ερώτηση πώς ερμηνεύει την τουρκική προκλητικότητα, σχολίασε: «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων, στα οποία πιθανόν έχει περιέλθει η Τουρκία. Τα επιχειρηματα αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο στην επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ. Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων του τελευταίου διαστήματος είναι παντέλως απρόκλητο και αδικαιολόγητο. Κι αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, και έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της για τα δικά της εθνικά συμφέροντα».

«Εκλογές στο τέλος της 4ετίας»

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, λιγότερη πόλωση και παραπέμπουν σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας» ενώ συμπλήρωσε πως «η τακτική του κ. Τσίπρα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

Στην ερώτηση αν το νέο εμπάργκο από την ΕΕ οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».

Έκτο πακέτο κυρώσεων

Για την έκβαση της συνόδου ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών. Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία».

Συμπλήρωσε πως είχε την ευκαιρία να τονίσει την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και πως η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «συζητήσαμε και την πρόταση για το repower eu, προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».

«Σε κάθε περίπτωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας».

Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «Σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου» Ωστόσο «αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα είπε: «Για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω».

Πηγή: skai.gr

Σακελλαροπούλου: Δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα
Δένδιας: Η Τουρκία με τις τοποθετήσεις της «εκτίθεται και μας δικαιώνει, όταν λέμε ότι μας απειλεί»
ΣΥΡΙΖΑ για Τσαβούσογλου: Εκκωφαντικά σιωπούντες οι ισχυροί σύμμαχοι που θα μας στήριζαν, επειδή τους τα δώσαμε όλα

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr