Home / Ειδήσεις / Μητσοτάκης: Βάλαμε χαμηλά τον πήχη, αλλά ο Τσίπρας πέρασε από κάτω

Μητσοτάκης: Βάλαμε χαμηλά τον πήχη, αλλά ο Τσίπρας πέρασε από κάτω

«Δεν του έχω εμπιστοσύνη»

Αθήνα

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη για το προσφυγικό επέκρινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, συγκρίνοντας τη συμφωνία στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, σχολίασε: «Βάλαμε χαμηλά τον πήχη και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στο συμβούλιο των αρχηγών ζήτηθηκε από τον κ. Τσίπρα να πάει να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης, αλλά δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά για κάτι τέτοιο.

Δήλωσε σκεπτικός για το τελικό αποτέλεσμα, εν όψει και της επόμενης συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε σχέση με αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν είναι πολύ λιγότερα» αυτά που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες. «Ας κρατάμε μικρό καλάθι γιατί η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», επισήμανε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την «ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα».

Για το συμβούλιο αρχηγών και την κριτική του Αλέξη Τσίπρα σε βάρος του ότι άλλα είπε μέσα και άλλα έξω, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν γίνεται την ίδια μέρα το μέγαρο Μαξίμου να κάνει διαρροές για τρόικα εσωτερικού και την επόμενη μέρα να στήνεται αυτό το ψεύτικο δίλημμα, ανθρωπισμός από τη μία και ακροδεξιά από την άλλη. Είναι ανθρωπισμός αυτό που γίνεται στην Ειδομένη; Εγώ ό,τι είπα μέσα το είπα κι απέξω. Διαρροές δεν κάνω και δεν διαστρεβλώνω την πραγματικότητα και δεν δυναμιτίζω το κλίμα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία. Ο πρωθυπουργός έχει μία τάση μονίμως, και το επιτελείο του, να διχάζει και να λέει το άσπρο μαύρο. Γιατί μιλάει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο. Εχει πολλές κύριες Τασίες τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσει μέσα από τον πολιτικό του λόγο».

Απάντησε ακόμη στις βολές περί ακροδεξιάς, λέγοντας: «Η κ. Χριστοδουλοπούλου έδωσε δείγματα γραφής τα οποία ήταν καταστροφικα. Εμείς τι λέμε; Βεβαίως αλληλεγγύη αλλά ταυτόχρονα και ασφάλεια, προστασία των συνόρων, διαχωρισμός των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών. Αυτά τα οποία λέει σήμερα ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Βλέπετε τίποτα ακροδεξιό γιατί εγώ δεν βλέπω. Κοινή λογική. Αλλά επειδή ο πρωθυπουργός μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει και η κοινή λογική επιμένει να διχάζει τον ελληνικό λαό με τέτοιου είδους διλήμματα».

Δήλωσε, ακόμη, ότι είναι «βαθιά προσβλητικό να ταυτίζεται η ΝΔ με τις χώρες» του Βίσεγκαρντ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διγλωσσία και επικοινωνιακή διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, τονίζοντας ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι στο συμβούλιο αρχηγών έθεσε το θέμα της τυχόν σύνδεσης του προσφυγικούμε την αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε κάποιο σκόντο στις συντάξεις μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο hot spot».

«Η εικόνα της Ειδομένης είναι τόσο προσβλητική και τόσο σοκαριστική που θέλω να πιστεύω ότι κρύβει μόνο μνημειώδη ανικανότητα. Αλλά αν κάποιοι φωστήρες, έστω αν δεν το ομολογούν, πιστεύουν ότι μπορούν να μετατρέψουν την χώρα σε μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και να πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν κάποιο όφελος διότι ενδεχομένως θα κάνουν κάποιο σκόντο στην αξιολόγηση, τότε είναι βαθιά νυχτωμένοι. Για άλλη μια φορά δεν καταλαβαίνουν πώς πρέπει κάποιος να διαπραγματεύεται» δήλωσε.

«Είναι ντροπή. Εικόνες μιας χώρας που δεν μπορεί να παράσχει ούτε τις βασικές υπηρεσίες σε ανθρώπους κατατρεγμένους», σημείωσε και τόνισε ότι «το κράτος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά», ενώ προέβλεψε ότι λόγω του προσφυγικού θα έχουμε συνέπειες και στον τουρισμό.

Στο ερώτημα οικουμενική ή εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κοινό σχήμα με τον κ. Τσίπρα, γιατί τούς χωρίζει «ιδεολογική άβυσσος».

«Γιατί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δυσκολία να ψηφίσει το ασφαλιστικό και ενδεχομένως να μην το ψηφίσει, δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και θα ψηφίσει το ασφαλιστικό με πρωθυπουργό κάποιον άλλο;» διερωτήθηκε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν ζητεί εκλογές, αλλά εξηγεί τι θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη, προβλέποντας ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες η ΝΔ θα κερδίσει και θα είναι «μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση από αυτή που έχουμε».

«Εγώ δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου και την ενέργειά μου να βαράω ένα ταμπούρλο και να βγαίνω να ζητάω εκλογές. Θα κάνω υπεύθυνη και σκληρή αντιπολίτευση, θα προτείνω εναλλακτικές προτάσεις. Εάν ο κ. Τσίπρας πέσει τότε θα είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε εκλογές, θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα γίνουμε κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αν προέκυπταν οι εκλογές θα ήταν καλοδεχούμενες».

Δήλωσε ακόμη ότι δεν έχει τύψεις ή αναστολές που η ΝΔ ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι το τρίτο μνημόνιο, τονίζοντας ότι μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν την χώρα στην Ευρώπη.

Είπε ότι έχει καλές προσωπικές σχέσεις με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη και ότι προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον Βασίλη Λεβέντη, τον οποίο χαρακτήρισε «λαϊκισμό της κοινής λογικής», ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασιών ανέφερε:

«Η ΝΔ δεν ξέρω ποιο είναι το εκλογικό ταβάνι στο οποίο μπορεί να φτάσει. Και αυτοδύναμη να ήταν πάλι θα επιχειρούσα να κάνω πολιτικά ανοίγματα σε άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται ευρύτερες συνθέσεις μεταξύ κομμάτων που μπορούν να συμφωνήσουν σε πέντε αυτονόητα πράγματα».

Στόχος του, όπως δήλωσε, είναι ένα «γενναίο άνοιγμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου», ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στη ΝΔ για να πειστούν οι πολίτες ότι έμαθε από τα λάθη της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «λάθος μεταρρύθμιση» την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια μεταρρύθμιση που τσακίζει τη μεσαία τάξη, σκοτώνει την επιχειρηματικότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξάνει υπέρμετρα τις εισφορές και δημιουργεί σημαντικότατα αντικίνητρα στην εργασία».

Προέβλεψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις» και «θα θολώσει την κόκκινη γραμμή». Ο ίδιος, όπως είπε, πρότεινε δύσκολα μέτρα για το ασφαλιστικό που «ίσως χρειαστεί να τα πάρει ο κ. Τσίπρας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ενοχλημένος για το γεγονός ότι την ώρα που γινόταν το συμβούλιο αρχηγών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντούσε σε ερώτηση στη Βουλή για το πόθεν έσχες της συζύγου του.

«Θεωρώ αδιανόητο να έρχονται στη Βουλή και να αναπαράγονται δημοσιεύματα τόσο φτηνά και κίτρινα για τα οποία μάλιστα και η συζυγός μου έχει κινηθεί δικαστικά», σημείωσε. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με το πόθεν έσχες του ιδίου, ενώ έκανε λόγο για “πολύ κίτρινη προσέγγιση από ένα μέρος του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της εισαγγελέως Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στο έργο της, ο αρχηγός της ΝΔ τις χαρακτήρισε πρωτοφανείς και τόνισε ότι «θα έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

«Κρίνω τον κ. Παπαγγελόπουλο για τις σημερινές του πράξεις. Δεν με ενδιαφέρει η κομματική του διαδρομή και θα κληθεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί αυτές οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές» απάντησε, ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Κατηγόρησε, παράλληλα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν δείχνει κανένα σεβασμό για τη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές, τις οποίες «έχει προσπαθήσει να αλώσει».

Για την αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Μάκη Βορίδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «ήταν επιθυμία του κ. Μεϊμαράκη να αντικατασταθεί».

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis