Home / Διεθνή / Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν οι συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν οι συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη

Χωρίς την αντιπολίτευση

Δαμασκός, Συρία

Οι συνομιλίες για την επίλυση της συριακής κρίσης ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενεύη, με τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συνάντηση μεταξύ του Μιστούρα και της αντιπροσωπείας της Δαμασκού, συνιστά την αρχή των συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, οι διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης αρνούνται προς το παρόν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας είναι ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Κατά την άφιξή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ο Τζααφάρι και ο Σύρος πρεσβευτής στη Γενεύη και υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Άχμαντ Αρνούς απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη προβλέπεται να διαρκέσουν έξι μήνες και θα είναι έμμεσες, δηλαδή ο ντε Μιστούρα θα συναντιέται ξεχωριστά με τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα κάνει τον μεσολαβητή μεταξύ τους, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του ντε Μιστούρα.

Την παραμονή των συνομιλιών ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσε τους Σύρους να κάνουν υποχωρήσεις και χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης που συνεδριάζει εδώ και μέρες στο Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία, είχε ανακοινώσει ότι αρνείται να μετάσχει στις συνομιλίες για όσο καιρό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ζωνών στις οποίες ζουν άμαχοι, όπως και η πολιορκία περιοχών στη Συρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About admin