Home / Οικονομία / Με ειδικό σήμα το καλάθι του νοικοκυριού – Πρεμιέρα την Τετάρτη 

Με ειδικό σήμα το καλάθι του νοικοκυριού – Πρεμιέρα την Τετάρτη 

Σε ισχύ τίθεται από μεθαύριο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το «καλάθι του νοικοκυριού». Από μεθαύριο οι καταναλωτές θα μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis για να βλέπουν τα προϊόντα που έχει επιλέξει κάθε αλυσίδα σουπερ μάρκετ για τα οποία θα γίνεται συγκράτηση των τιμών. Όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. 
Ειδικό σήμα στα ράφια 
Ακόμη η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Οι 51 κατηγορίες προϊόντων 
Oι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από τις εξής 51 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»:

1 Ρύζι2 Ψωμί για τόστ3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)4 Φρυγανιές5 Μακαρόνια Νο 66 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα9 Κατεψυγμένα ψάρια10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)12 Γάλα φρέσκο πλήρες13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά14 Γάλα εβαπορέ15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά17 Τυρί φέτα18 Τυρί γκούντα19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά20 Χυμός τομάτας διατηρημένος21 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)22 Μαργαρίνες23 Παρθένο ελαιόλαδο24 Ηλιέλαιο25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)26 Λευκή ζάχαρη27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)29 Ελληνικός καφές30 Στιγμιαίος καφές31 Γαλλικός καφές32 Τσάι ή χαμομήλι33 Κακάο σε σκόνη34 Χυμός πορτοκάλι35 Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι39 Χαρτί κουζίνας40 Χαρτί υγείας41 Οδοντόκρεμες42 Σερβιέτες43 Ταμπόν44 Σαμπουάν45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση46 Πάνες ακράτειας47 Πάνες για μωρά48 Μωρομάντηλα49 Σαμπουάν για μωρά50 Τροφές για σκύλους51 Τροφές για γάτες.
Ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.
Πρόστιμα 
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα   αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού». Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.
Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κάθε Τετάρτη θα αλλάζει το «καλάθι του νοικοκυριού»
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Χωρίς πλαφόν στην ποσότητα οι αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview