Home / Προτεινόμενα / Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο

Οι εντυπωσιακές εικόνες που συναντούσε κανείς χθες σε όλες σχεδόν τις γειτονιές του λεκανοπεδίου συνοδεύτηκαν από σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις. Μπορεί οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι να είχαν καθαριστεί από το χιόνι, ωστόσο η κυκλοφορία στα στενά και στις γειτονιές ήταν σχεδόν αδύνατη. Τα ακραία, για τα δεδομένα της Αττικής, καιρικά φαινόμενα «πάγωσαν» μεγάλο μέρος των μετακινήσεων τόσο με Ι.Χ. όσο και με τις αστικές συγκοινωνίες. 

Από νωρίς χθες το πρωί είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο σύνολο της γραμμής 1 του μετρό. Η κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού αποκαταστάθηκε στις 11.30 το πρωί στο τμήμα Πειραιάς – Αττική. Κλειστό παρέμενε μέχρι αργά το απόγευμα το τμήμα Αττική – Κηφισιά. Παράλληλα, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνταν τα δρομολόγια του μετρό από και προς το αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του μετρό διεξάγονταν έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας, όπου οι επιβάτες μετεπιβιβάζονταν σε συρμούς του προαστιακού. 
Νωρίς το πρωί, εκτός λειτουργίας ήταν το τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» έως το Σύνταγμα. Η κυκλοφορία στο τραμ αποκαταστάθηκε στις 9 π.μ. Ωστόσο, μία ώρα αργότερα διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών σε όλο το δίκτυο λόγω πτώσης δένδρων και κλαδιών και η κυκλοφορία πραγματοποιούνταν μόνο στο παραλιακό τμήμα μεταξύ ΣΕΦ και Βούλας. 
Στο μεταξύ, από νωρίς χθες το πρωί η πλειονότητα των λεωφορειακών γραμμών ήταν εκτός κυκλοφορίας. «Λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε όλη την Αττική, λεωφορεία και τρόλεϊ δεν εκτελούν δρομολόγια. Ο στόλος των οχημάτων βρίσκεται στα αμαξοστάσια και παραμένει σε ετοιμότητα. Οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή δρομολογίων, όπου είναι εφικτό, είναι συνεχείς, με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών», ανέφερε ανακοίνωση του ΟΑΣΑ χθες το μεσημέρι. 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί και οι τεχνικοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη λειτουργία των τρένων και του προαστιακού, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στο δίκτυο του προαστιακού. Προχθές κατέρρευσε μεγάλο δέντρο δίπλα στις γραμμές, μεταξύ Σφενδάλης και Αφιδνών, και έπεσε πάνω σε διερχόμενο συρμό του προαστιακού στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τα παράθυρα και τα θραύσματα να πέσουν στα καθίσματα του συρμού.
Eκτροχιασμός βαγονιού 
Χθες το πρωί σημειώθηκε μικρής έκτασης εκτροχιασμός βαγονιού του προαστιακού στις Αχαρνές χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, αλλά το συμβάν έχει προκαλέσει προβλήματα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για κάποιες ώρες η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Επίσης, προβλήματα παρατηρούνται από χθες στην ηλεκτροκίνηση των συρμών του προαστιακού προς Κόρινθο και Χαλκίδα λόγω της διακοπής ρεύματος σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ή να αλλάζουν τα δρομολόγια.
Τέλος, προβλήματα εντοπίζονται και στα κλειδιά (διακλάδωσης γραμμών), καθώς δεν υπάρχει θερμαινόμενος εξοπλισμός αυτού του είδους στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Δυσλειτουργίες σημειώθηκαν και στις αεροπορικές μετακινήσεις με ακυρώσεις πτήσεων. 

Κακοκαιρία
Μήδεια

Πηγή

About kathimerini