Home / Ειδήσεις / Μειωμένες οι προσφυγικές ροές, μέχρι τις αποβάθρες οι σκηνές στον Πειραιά

Μειωμένες οι προσφυγικές ροές, μέχρι τις αποβάθρες οι σκηνές στον Πειραιά

Περίπου 5.500 πρόσφυγες στο λιμάνι

Αθήνα
Μειωμένες είναι οι προσφυγικές ροές που φτάνουν από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με την τελευταία (επίσημη) καταμέτρηση, 5.467 πρόσφυγες και οι σκηνές έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες. Σε όλη τη χώρα παραμένουν 50.146 πρόσφυγες.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17  πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» χωρίς να μεταφέρει κανέναν πρόσφυγα.

Την Κυριακή δεν έφτασε κανένας πρόσφυγας από τα νησιά, καθώς η κατάσταση στον Πειραιά παραμένει ασφυκτική.

Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι προσφυγικές ροές και προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όλο το τριήμερο (από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Δευτέρας) έφτασαν από την Τουρκία 292 πρόσφυγες σε έξι περιστατικά σε Λέσβο, Κω και Σάμο.

«Πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 1588, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189. Συνολικά στα νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4.289 πρόσφυγες.

Το μεσημέρι επισκέπτεται τη Λέσβο η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το hotspot της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis