Home / Κόσμος / Μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας ζητούν μέλη του Κογκρέσου

Μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας ζητούν μέλη του Κογκρέσου

Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν στις 2 Ιουλίου επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ, δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συντάκτες της επιστολής θεωρούν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά.

Στην επιστολή εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους των ΔΝΤ και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο υιοθετεί σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις για την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

«Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες», καταλήγει η επιστολή. Το κείμενο υπογράφεται από τους Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.

About totritomati