Home / Ειδήσεις / Μάχη με το χρόνο για το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Μάχη με το χρόνο για το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Εξ αποστάσεως συνεχίζονται οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για συμφωνία. Την πρόοδο στις συνομιλίες αναγνωρίζει και η Κομισιόν, με τον εκπρόσωπό της Μ. Σχοινά να θεωρεί εφικτή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό. Η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπου ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», είπε.

Μπορεί να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε ζητήματα όπως το φορολογικό και ασφαλιστικό, όμως ζητήματα όπως τα εργασιακά και η ενέργεια φρενάρουν την τεχνική συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά παραμένουν το μεγάλο αγκάθι.

Το θέμα αναπτύχθηκε και στο συνέδριο με θέμα «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη».

«Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν προτίθεται να δεχθεί όμως παράλογες απαιτήσεις» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε ότι «κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί. Εξίσου άστοχη, αν όχι κακόβουλη, είναι η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Καταστροφολογία που διαψεύστηκε εμφατικά αρκετές φορές στο παρελθόν και θα διαψευστεί και φέτος».

«Σημαντικό ρόλο στη διόγκωση της ελληνικής κρίσης διαδραμάτισαν οι εσφαλμένες επιλογές οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν, και η αδυναμία του φαύλου εγχώριου πολιτικού συστήματος να διαπραγματευτεί μία καλύτερη πολιτική προσαρμογής», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας. Η καθυστέρηση δημιουργεί αβεβαιότητα η οποία έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας και τους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς στόχους, σημείωσε.

«Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης που πρέπει να καλύψουμε μέχρι που να τελειώσει το πρόγραμμα. Άρα μένει ένα 10%. Είναι πολύ μικρό σε σχέση με την απόσταση που έχει καλυφθεί. Δεν αξίζει για αυτό το 10% να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τρίτο μνημόνιο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει επιτυχία, είπε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος κατέδειξε την αύξηση της φορολογίας και άνιση κατανομή του δημοσιονομικού βάρους, ως δύο αιτίες της αποτυχίας των μνημονίων.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα μάθουμε κάτι από την ιστορίας μας, αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να ξεπεράσουμε την κρίση, αν θα ξαναρχίσει ή όχι ο στρόβιλος των σφαλμάτων, αν θα προκαλέσουμε την τύχη μας ή αν θα προσπαθήσουμε να την προλάβουμε», είπε.

 

Πρώτος και βασικός στόχος παραμένει η επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα ώστε να καταστεί εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου.

Επόμενη κρίσιμη «μάχη» θα δοθεί στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου όπου ενδέχεται το Ταμείο να δώσει ένα πιο σαφές δείγμα των προθέσεων του.

About Andreas Chondros