Home / Κόσμος / Λαβρόφ: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα είναι αναποτελεσματικές χωρίς τους Κούρδους

Λαβρόφ: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα είναι αναποτελεσματικές χωρίς τους Κούρδους

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και εκπροσώπους του καθεστώτος της Δαμασκού δεν μπορούν “να έχουν αποτελέσματα”, εάν το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα δεν προσκληθεί να συμμετάσχει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

“Θα ήταν άδικο και αναποτελεσματικό να εμποδίσουμε τους Κούρδους της Συρίας να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

“Χωρίς αυτό το κόμμα, χωρίς τους εκπροσώπους αυτούς, οι συνομιλίες δεν μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή μία οριστική πολιτική διευθέτηση” της συριακής σύρραξης, δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) του Σάλεχ Μούσλιμ δεν προσκληθεί, η Ρωσία δεν θα θέσει το βέτο της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υποστηριζόμενο στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, το PYD, και η στρατιωτική του πτέρυγα οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (PYG), μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας όμως θεωρείται από την Τουρκία ως στρατιωτική πτέρυγα του PΚΚ, τρομοκρατικής οργάνωσης στα μάτια της Άγκυρας.

Άλλωστε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη συμμετοχή του PYD στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

“Αρνούμαστε κατηγορηματικά το PYD και το PYG θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί τις κουρδικές οργανώσεις “τρομοκρατικές”.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην συριακή αντιπολίτευση και το καθεστώς της Δαμασκού, για τις οποίες Μόσχα και Ουάσινγκτον ασκούν πιέσεις εδώ και μήνες, επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες, αλλά αναβλήθηκαν για την Παρασκευή εξαιτίας του αδιεξόδου που εμφανίσθηκε ως προς την σύνθεση των αντιπροσωπειών.

Oι προσκλήσεις για τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα σταλούν σήμερα από τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Eθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος αρνήθηκε χθες να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που θα προσκληθούν στη Γενεύη.

Όμως, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, η κύρια συνιστώσα της εξόριστης αντιπολίτευσης η οποία συστάθηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ, δεν περιέλαβε στους κόλπους του το κουρδικό PYD, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, επεδίωξε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αυτών των οργανώσεων και των ατόμων στις συνομιλίες της Γενεύης, είτε στην κύρια είτε σε μία παράλληλη αντιπροσωπεία.

Ωστόσο, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να συμπεριλάβει προσωπικότητες προσκείμενες στο καθεστώς και απείλησε να μποϊκοτάρει τις διαπραγματεύσεις, εάν προσκαλούνταν και άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά τις προσεχείς ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη.

Οι πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις “δεν δίνουν λόγους να αισιοδοξούμε για τις διαπραγματεύσεις”, σημείωσε ο Άσαντ Ζούμπι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, “δεν μπορεί να επιβάλει όρους” στην ομάδα της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ο Ζούμπι, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί, ούτε του πρόσφερε πολιτικό άσυλο.

“Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση είναι “όχι”. “Είναι αναληθές…κανείς δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο και σε κανέναν δεν προσφέρθηκε κάτι παρόμοιο”, δήλωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος σε άρθρο των Financial Times στο οποίο αναφερόταν ότι η Ρωσία προσπάθησε στο τέλος του 2015 να πείσει τον Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Ρωσία, ένα από τα τελευταία στηρίγματα του συριακού καθεστώτος, επαναλαμβάνει συνεχώς αντίθεσή της στην απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Στις αρχές του Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε “πρόωρο” να τεθεί προς συζήτησιν το θέμα της παροχής ασύλου στον πρόεδρο της Συρίας, ενώ δύο μήνες πριν είχε δηλώσει όρι αισθάνεται πως δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον Ασαντ να αποχωρήσει.

Η τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ εμφανίζεται ως το κύριο σημείο διαφωνίας ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, και τους Ρώσους στο συριακό ζήτημα.

Οι συνομιλίες της Γενεύης θα περιστραφούν γύρω από τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει κατάπαυση του πυρός, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα 6 μηνών και τη διενέργεια εκλογών σε διάστημα 18 μηνών.

Δύο γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τον πόλεμο στη Συρία, οι επονομαζόμενοι “Γενεύη 1” και “Γενεύη 2”, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής “δεν είναι Γενεύη 3” προειδοποιεί ο Στάφαν ντε Μιστούρα ελπίζοντας σε ένα ελβετικό “success story” αυτή τη φορά.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305338/lavrof-oi-eirineutikes-sunomilies-tha-einai-anapotelesmatikes-horis-tous-kourdous/#ixzz3yNOIcN6g
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati