Home / Ειδήσεις / Λάβρος κατά του Ντόναλντ Τραμπ ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Τζον ΜακΚέιν

Λάβρος κατά του Ντόναλντ Τραμπ ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Τζον ΜακΚέιν

Στην επίθεση Ρεμπουμπλικάνοι

Ουάσινγκτον
Φαρμακερά βέλη κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ, καθώς ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ρόμνεϊ χαρακτήρισε τον Τραμπ «απάτη».

«Οι υποσχέσεις του είναι τόσο άχρηστες όσο ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Τραμπ. Παίζει με τον αμερικανικό λαό, θεωρώντας τους κορόιδα: Αυτός κάνει περίπατο προς τον Λευκό Οίκο και εμείς παίρνουμε ένα τίποτα» είπε ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός σε μία παρέμβαση που θεωρείται ότι εκφράζει δημόσια την ανησυχία ηγετικών κύκλων -αλλά και μεγάλου μέρους της βάσης- των Ρεπουμπλικάνων για την πορεία του Τραμπ στις εκλογικές αναμετρήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ρόμνεϊ είπε ότι οποιοσδήποτε από τους τρεις συνυποψήφιους του Τραμπ (ο Μάρκο Ρόυμπιο, ο Τεντ Κρους ή ο Τζον Κάσιτς) θα ήταν αποδεκτές επιλογές.

«Η ανειλικρίνεια είναι χαρακτηριστικό του Ντόναλντ Τραμπ» και έκανε λόγο για «bullying, απληστία, επίδειξη, μισογυνισμό και υποκριτικές ικανότητες τρίτης δημοτικού».

Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός -υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2012- επιτέθηκε στον Τραμπ για την εξωτερική του πολιτική και για τα σχόλιά του να επιτρέψουν οι ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος να πάρει την ηγεσία της Συρίας, καθώς και για την πρότασή του να σφαγιαστούν οι οικογένειες των τρομοκρατών.

«Ο κ. Τραμπ καθοδηγεί την οργή μας σε μη ευγενείς σκοπούς. Μετατρέπει σε αποδιοπομπαίους τράγους τους μουσουλμάνους και τους μεξικανούς μετανάστες. Καλεί σε χρήση βασανιστηρίων. Καλεί σε θάνατο αθώων παιδιών και των μελών των οικογενειών τρομοκρατών. Χαιρετίζει τις επιθέσεις κατά διαδηλωτών» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ θα καταπατούσε τα δικαιώματα που κατοχυρώνει η Πρώτη Τροπολογία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ στο 60 Minutes του CBS είναι «οι πιο γελοίες και επικίνδυνες της προεκλογικής περιόδου: Αφήστε το ISIS να διώξει τον Άσαντ, είπε και μετά μπορούμε εμείς να ασχοληθούμε με τα απομεινάρια».

Τόσο ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων, όσο και βασικοί χορηγοί του κόμματος, ασκούν έντονη κριτική στις θέσεις που εκφράζει ο Τραμπ.

Στο επίκεντρο κριτικής από την ηγεσία του κόμματος στην Ουάσιγκτον βρίσκονται επίσης οι εξαγγελίες του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και για την απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών.

Ο ΜακΚέιν στηρίζει Ρόμνεϊ

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008, Τζον ΜακΚέιν, είπε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΜακΚέιν είπε: «Θα ήθελα να επαναλάβω τις πολλές ανησυχίες για τις ανενημέρωτες και επικίνδυνες δηλώσεις του κ. Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας που έχουν τεθεί από 65 στελέχη Ρεπουμπλικάνων που εξειδικεύονται σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής».

Ο ΜακΚέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών στη Γερουσία, είπε ότι σε μία περίοδο παγκόσμιας αναταραχής, «θέλω οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι να προσέξουν τι λένε για τον κ. Τραμπ τα στελέχη μας που χαίρουν σεβασμού και έχουν γνώση (αυτών των θεμάτων) καθώς και οι ειδικοί για θέματα εθνικής ασφάλειας)».

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν «πολύ και έντονα» πριν λάβουν την απόφαση για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN είναι δύσκολο η τοποθέτηση του Ρόμνεϊ και του ΜακΚέιν να ανατρέψει το κλίμα υποστήριξης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον Ρόμνεϊ ήδη πριν από την τοποθέτησή του, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό ότι είναι «μαλθακός» σε θέματα που αφορούν την μετανάστευση και τις αμβλώσεις.

«Έχω φέρει εκατομμύρια πολίτες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την ώρα που τα ποσοστά των Δημοκρατικών πέφτουν. Το κατεστημένο θέλει να πνίξει αυτό το κίνημα» ανέφερε μήνυμα του Τραμπ στο Twitter.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis