Home / Πολιτισμός / Κινηματογράφος / Κύριε Ζακό Βαν Ντορμαέλ, ζει ο Θεός στις Βρυξέλλες;

Κύριε Ζακό Βαν Ντορμαέλ, ζει ο Θεός στις Βρυξέλλες;

Συνέντευξη του σκηνοθέτη στο in.gr

Αθήνα
Στην νέα ταινία του σκηνοθέτη Ζακό Βαν Ντορμαέλ, «Η Ολοκαίνουρια… Καινή Διαθήκη!» -η οποία είχε βρεθεί στην εννιάδα των Όσκαρ- ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες. Έχει μια κόρη επαναστάτρια που αποφασίζει για να τον εκδικηθεί να στείλει μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους την ημερομηνία του θανάτου τους. Και κάπως έτσι ξεκινά μία τρελή περιπέτεια που περιλαμβάνει μαγικά πλυντήρια, έξι νέους Αποστόλους και την Κατρίν Ντενέβ στο κρεβάτι με έναν γορίλα.

Το in.gr συνάντησε τον σκηνοθέτη Ζακό Βαν Ντορμαέλ (Τοτό ο Ήρωας, Mr. Nobody) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε η ταινία του, και του ζήτησε να μιλήσει για όλα αυτά (και για άλλα πολλά).

«Δεν πιστεύω στο Θεό, αλλά δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Εκκλησία για την ταινία. Αυτό γίνεται γιατί ο Θεός της ταινίας δεν είναι ο δικός τους Θεός. Όταν πεις ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες και είναι κάθαρμα, τότε δημιουργείς μία εικόνα, ένα παραμύθι. Δεν είναι ωραίο, αλλά δεν είναι και προκλητικό. Απλά αστειευόμαστε με τη θρησκεία.

» Οι έξι προφήτες της ταινίας είναι όμορφοι looser. Άνθρωποι που αν τους δεις στον δρόμο, τους προσπερνάς. Δεν τους προσέχεις. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή τούς έχει προσπεράσει, ότι τίποτα καλό δεν θα τους συμβεί, ότι δεν πρόκειται να ξαναγαπήσουν. Και τότε, ξαφνικά, ένα μικρό θαύμα. Η ζωή είναι ένα μικρό κουτί. Μπορείς να ανοίξεις το μυαλό σου και να εφεύρεις κάτι καινούριο.
» Όταν έγιναν οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo η ταινία ήταν στο μοντάζ. Αυτό που είχε συμβεί ήταν πραγματικά τρομακτικό. Για μένα έγινε ακόμα πιο σημαντικό να γυρίσω αυτή την ταινία. Δεν ξέρω, βέβαια, εάν θα έκανα την ίδια ταινία για τον Αλλάχ.

» Η ταινία είναι φεμινιστική. Και οι άνδρες μπορούν να είναι φεμινιστές. Εγώ αγαπώ την αμφιβολία, πιστεύω σε αυτήν. Μου αρέσουν οι ερωτήσεις, ποτέ δεν πίστεψα στις απαντήσεις.
» Δεν είχα στόχο η ταινία να είναι μια κριτική στην ΕΕ. Η δράση εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες γιατί εγώ μένω εκεί. Στη συνέχεια, βέβαια, μίλησα με ανθρώπους στην Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εκείνοι μου είπαν: “Φυσικά ο Θεός μένει στις Βρυξέλλες γιατί εκεί γράφονται όλοι οι ενοχλητικοί κανόνες”.
» Η ομορφιά στη ζωή είναι το να μην κάνω τίποτα. Το να μην κάνω τίποτα με ανθρώπους που αγαπώ. Αυτό είναι το καλύτερο».

* Η ταινία «Η Ολοκαίνουρια… Καινή Διαθήκη!» του Ζακό Βαν Ντορμαέλ θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, σε διανομή Strada Films.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

About admin