Home / Οικονομία / Κύπρος: Οριστικά εκτός μνημονίου τον Μάρτιο

Κύπρος: Οριστικά εκτός μνημονίου τον Μάρτιο

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο. Σημείωσε παράλληλα ότι «οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ενώπιον της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και πως η Κύπρος δεν θα ζητήσει νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια νοικοκυρέματος της οικονομίας δεν θα τελειώσει.

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει τρία χρόνια μετά την ύφεση, και πως υπάρχει σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. «Αυτό είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών κα θυσιών των Κυπρίων πολιτών», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία «είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα».

Σχετικά με τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόνισε ότι δεν επιβλήθηκαν νέοι φόροι, ενώ η εξυγίανση έγινε μέσω της μείωσης των δαπανών. «Η χώρα εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται σημαντικά το 2014», τόνισε.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η έξοδος στις αγορές ήταν οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής, σημείωσε. Σήμερα οι καταθέσεις επιστρέφουν, όπως και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Σε αντίθεση» , υποστήριξε, «με την κοινή πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Τόνισε επίσης ότι «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τράπεζες, ανέφερε ότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/305269/kupros-oristika-ektos-mnimoniou-ton-martio-/#ixzz3yL0KZKVr
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati